Ursäkta röran – vi moderniserar TV-husets entré

Nu startar nästa steg i uppfräschningen av TV-huset på Gärdet i Stockholm. I mitten av februari stängs SVT:s huvudentré på Oxenstiernsgatan 34. När den öppnar igen sommaren 2023 är den effektivare, säkrare och mer inbjudande.

Sedan sommaren 2020 pågår arbetet med att modernisera och effektivisera TV-huset på Gärdet i Stockholm. De övergripande målen är att få en bättre arbetsmiljö, att sänka kostnaderna och att minska byggnadens miljöavtryck. Renoveringen möjliggör för SVT att minska den totala ytan på Gärdet med cirka 20%, vilket sparar kostnader så att projektet inte påverkar utrymmet för programsatsningar. Det första delprojektet, att skapa en modern yta för nyhetsredaktionen, blir klart i vår. Läs mer här Ett TV-hus för framtiden - SVT Om oss Länk till annan webbplats. Nu startar nästa delprojekt, med målet att göra entrén mer ändamålsenlig.

En central del i moderniseringen av entrén är att höja säkerheten. Entrén är byggd på 60-talet och flera säkerhetslösningar har lagts till efter hand. Nu tar vi ett större samlat grepp för att sätta en säkerhetsnivå som motsvarar det läge som tyvärr råder. Mycket av säkerheten kommer inte att synas, men flödet i entrén blir annorlunda.

Den nya entrén kommer att få en särskild publikentré så att det blir smidigare för publiken att vänta på insläpp och att gå genom säkerhetskontrollen. Receptionen flyttas ut så att en inpasseringskontroll kan skapas. Det gör att café-ytan blir mer skyddad och gör det trevligare för personalen att möta kollegor och ta en fika tillsammans. Gäster till SVT eller något av de andra public service-bolagen kommer att få en lugnare miljö i receptionen. Även utanför entrén görs mindre förändringar för att anpassa utemiljön till den nya receptionen.

Projektet startar den 14 februari och är klart till sommaren 2023 om allt går enligt plan. Under tiden kommer tv-hus-entrén att vara stängd. Besökare och gäster till programmen hänvisas till receptionen längre upp i backen, på Oxenstiernsgatan 26. För publik till inspelningar kommer en tillfällig ingång att skapas på baksidan av TV-huset.

Så ursäkta röran medan vi bygger om. Om drygt ett år hälsar vi dig varmt välkommen till en effektivare, säkrare och mer inbjudande entré på SVT.