Tack Melodifestivalen - och grattis!

Det är egentligen osannolikt. Att över 60 procent av svenska befolkningen i år har sett Melodifestivalen - 66 år efter sin första sändning. Ring och fråga vilken global tv-chef som helst, i hela världen. Osannolikt.

Jag kan inte tänka mig ett ljuvligare samhällsvärde än att SVT, som varit public service sedan tv-apparaten uppfanns, har drivit en musiktävling där svenska folket introducerats för Ted Gärdestad, Abba, Malena Erman, Tommy Körberg, Siw Malmqvist, Loreen, Björn Skifs och många många fler.

Min 9-årige fotbollstokige son sjunger frivilligt på 70+aren Hasse Anderssons Guld och gröna skogar och min dotter ska snart ha årets stora dansuppvisning till den riktig gamla låten Waterloo. Tack Mello.

Tack Mello för att du förenar generationer. De som tävlar, de som tittar, de som älskar, de som ogillar. Ja de är från alla årgångar och det är Mello som skapar en gemenskap över generationer som nästan bara ett VM-brons i ett fotbolls-VM klarar av. Denna nationella samlingspunkt, som skapar internationella superstjärnor har blivit en institution skapat av folket.

För så funkar tv. Utan tittarnas kärlek under 66 år av tävlingar så hade Mello inte funnits – men folket har sagt sitt. Och folket säger inte sitt var fjärde år som vissa andra val eller som andra stora mästerskap. Melodifestivalen måste förtjäna folkets kärlek och musikindustrins respekt, varje år. År efter år.

Och nu säger Mello ödmjukt tack till regeringens Hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering!

Sedan 2002 när Mello startade sin landsomfattande turné runt om i Sverige så har vi haft totalt fyra hundra miljoner besökare till våra deltävlingar. Så när jag leker med tanken att varje enskild tittare hade haft en fysisk biljett till att besöka Mello på en arena så hade det motsvarat över sju tusen fullsatta Friends. Ring och fråga vilken global musikboss i världen. Osannolikt.

Melodifestivalen är en del av våra öppna landskap, det är en tävling hooked on a feeling att vi varje år blir fångad av en stormvind, helt enkelt unforgettable.

Det här är hela Sveriges musiktelevision.