SVT:s historia

Här kan du läsa om televisionens och SVT:s historia, från det att John Baird 1926 förde över rörliga bilder från ett rum till ett annat till dagens explosionsartade tittande på SVT Play.

Tv:s historia år för år

1926 Skotten John Baird för över rörliga bilder med ett tv-system från ett rum till ett annat. Två år senare skickas tv-bilder över Atlanten. Bairds visuella radio med skärm kunde inte sända ljud och bild tillsammans.

1936 BBC i England börjar med regelbundna tv-sändningar.

1948 Televisionspremiär i Stockholm på Röda Kvarn i samband med Britanniautställningen 1948.

1954 Första försökssändningen över den så kallade tv-nämndens provisoriska sändare på Tekniska högskolan i Stockholm.

1955 Premiär för en sydsvensk nyhetsjournal som sänds en gång i veckan från en sändare i Köpenhamn.

1956. Riksdagen beslutar införa television i Sverige. Officiell start av SVT:s sändningar den 4 september.

1958. Premiär för Aktuellt. VM i fotboll får många att skaffa tv. Sveriges första Eurovision-sändning, en opera från Drottningholmsteatern. 

1962. Första direktsändningen över Atlanten via Telstar-satelliten.

1967. Ett tv-program i färg sänds för första gången över hela landet. Året därpå beslutar riksdagen införa reguljär färg-tv.

1969. Sverige får två tv-kanaler när TV2 startar den 5 december.

1970. Start för det första regionala nyhetsprogrammet, Sydnytt från Malmö.

1972. Premiär för fler nya regionala nyhetsprogram: Västnytt från Göteborg, Mittnytt från Falun/Sundsvall och Nordnytt från Umeå/Luleå.

1977. SVT startar morgonprogrammet Gomorron Sverige på lördagar. 

1978. Riksdagen tar beslut om reguljära regionala nyhetssändningar. Nya program startas i Norrköping (1980), Växjö (1983) och Karlstad/Örebro (1986)

1979. Text-tv börjar sändas till provpublik. Året därpå blir text-tv permanent.

1987. Premiär för ABC. Även Stockholm och Uppsala får ett eget nyhetsprogram.

1988. Start för Uutiset, dagligt nyhetsprogram på finska. SVT först i världen med stereosändningar med så kallat Nicam-ljud.

1993. SVT drar igång morgon-tv även på vardagar. 

1994. Start för Gävle/Dalanytt från Falun och Mittnytt (nu enbart från Sundsvall).

1995. Kanal1 och TV2 byter namn till SVT1 och SVT2. Premiär för svt.se, SVT på webben.

1997. SVT får rätt att sända digitalt via satellit till svenskar i Europa. Start för svt.se/nyheter.

1998. Beslut om digitala marksändningar. SVT får tillstånd för tre rikstäckande digitala kanaler och fem regionala.

1999. Rikssändningar i det digitala marknätet av SVT1, SVT2 och SVT24 samt regionala sändningar av SVT Syd, SVT Väst, SVT Östnytt, SVT Mälarkanalen och SVT Mitt.

2000. Nyhetsverksamheten omorganiseras, en central nyhetsredaktion skapas för de rikstäckande nyhetsprogrammen.

2001. Rapport och Aktuellt byter kanal med varandra. Start för ytterligare två regionala program, Västerbottennytt och Värmlandsnytt, samt samiska nyhetsprogrammet Óddasat.

2002. Barnkanalen startar den 23 december.

2003. Digital fri-tv för alla SVT:s kanaler införs 1 januari. SVT först i Europa med 5.1-ljud i det digitala marknätet.

2004. SVT startar Kunskapskanalen i samarbete med Utbildningsradion (UR).

2005. Lansering av mobilportal på svt.se. Övergång till enbart digitala sändningar i marknätet inleds i september på Gotland samt i Gävle- och Motala-området.

2006. Start för SVT Play. SVT fattar beslut om att starta HDTV-sändningar.

2007. Premiär för Play Bolibompa. SVT Nyheter börjar sända i bredbild. I och med det sänds 95 procent av alla SVT-program i bredbild. Övergång 15 oktober till enbart digitala sändningar i marknätet.

2008. Sju nya regionala nyhetsprogram startas i februari för Blekinge, Halland, Jönköping, Västmanland, Uppland, Gävleborg och Jämtland, och SVT Gävledala byter namn till SVT Dalarna. I augusti tillkommer SVT Sörmland. Därmed har SVT 19 regionala nyhetsprogram.

2009. SVT Play får ny design – och användandet går upp 40 procent första veckan.

2010. Premiär för kanalerna SVT1 HD och SVT2 HD.

2011. SVT Play-tittandet exploderar med cirka 500 miljoner starter under året. SVT vinner en Emmy, världens finaste tv-pris, för Millennium.

2012. Aktuellt förlängs till en hel timme. 82 procent av alla svenskar tar del av SVT:s sändningar från OS i London. Loreen vinner Eurovision Song Contest med Euphoria.

2013. Premiär för Öppet arkiv. SVT värd gör Eurovision Song Contest i Malmö. Riksdagen beslutar om nytt sändningstillstånd för public service som ska gälla 2014 till 2019.

2014. Allt fler tar del av SVT:s utbud via SVT Play. Hanna Stjärne tar över som vd för SVT efter Eva Hamilton. Både allmänna val och val till EU-parlamentet. SVT är den viktigaste källan till information i samband med valen enligt svenska folket.

2015. SVT storsatsar på regional nyhetsbevakning, startar ännu fler lokala nyhetssändningar och utökar med 60 nya reportrar runt Sverige. SVT får två nya programidirektörer: Jan Helin (tidigare publisher på Aftonbladet) och Lena Glaser. Måns Zelmerlöw vinner Eurovision Song Contest i Wien med Heroes.

2016. SVT fyller 60 år. Invigning av ytterligare två redaktioner i Rinkeby och Angered. Därmed finns SVT Nyheter på 33 orter i Sverige. SVT:s Bosse Lindquist vinner Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjande för dokumentärserien Experimenten och Helena Bengtsson får pris som Årets förnyare för sitt arbete med databasjournalistik. SVT står som värd för Eurovision Song Contest i Globen i Stockholm.

2017. SVT öppnar en ny redaktion i Övertorneå och finns nu på 34 orter i landet. Fallet Kevin och Paradisläckan är två granskningar som startar debatt i hela det svenska samhället. Morgonstudion och Sportstudion startar och SVT samlar det svenska folket med den historiska dramaserien Vår tid är nu.

2018. Valår och SVT gör för första gången någonsin 290 lokala valkompasser för alla kommuner och landsting. Eftervalsanalysen, som görs av opinionsinstitutet Novus, visar att SVT var svenska folkets viktigaste källa till information inför valet och visar även en starkt positiv utveckling för SVT Nyheter online både vad gäller förtroende och räckvidd. Riksdagen beslutar att public service ska finansieras med en public service-avgift som samlas in via skattsedeln.

2019. Radio och TV-avgiften ersätts av en public service-avgift som redovisas på deklarationen för första gången 2020. Detta gör att alla som betalar skatt också betalar public service-avgiften som baseras på hur mycket man tjänar men som mest är 1347kr. Slow-TV har premiär och publiken får för första gången följa Den stora älgvandringen och naturen i Norrland live dygnet runt på SVT Play.

2020. Ett år som går till historien. SVT har dygnet runt-rapportering på svt.se om corona. Ett massivt tryck av frågor från publiken besvaras live, med
långt mer än 100 miljoner besök i direktrapporteringen under året. Snabba omställningar görs för att svara mot behovet av livsviktig information och
granskning kring coronapandemin med nya program som Helgstudion, Ekonomibyrån, Utrikesbyrån, Corona special och ständiga livesändningar med nyheter om pandemin.

2021 var också ett år som präglades av pandemin. Sveriges första streaming-tjänst SVT Play fyllde 15 år och streamad tv blev en tv-vana hos i stort sett alla generationer. Fyra nya orter öppnades under 2021: Fagersta, Flemingsberg, Sveg och Lund.

2022 I gryningen den 24 februari anföll Ryssland Ukraina och det säkerhetspolitiska läget i Europa förändrades i ett slag. SVT stärkte nyhetsbevakningen bl a med flera nya korrespondenttjänster. Svensk Nato-ansökan, upprustning av försvaret, skenande inflation och energikris följde i anfallskrigets spår. 2022 var även ett valår och SVT:s nyhetstjänst online slog publikrekord och blev förstahandsvalet både för första och andragångsväljare. Satsningen på att bygga ut den lokala journalistiken fortsatte och nya SVT-redaktioner öppnade i Dorotea, Märsta, Västervik, Sveg och Åmål.