Thank you for the music

Att se den mäktiga musikvideon som SVT släpper i dag, där den svenska artisteliten tolkar ABBAs klassiker, är gåshudsframkallande.

Foto: Ulrika Malm/SVT

Flickan med blockflöjt som gläntar på dörren till skolans aula, och tas emot av Miriam Bryant, Darin och Seinabo Sey. Victor Leksell som sjunger mjukt på ett äldreboende och en stråkorkester som ackompanjeras av en vilt trummande Mikkey Dee. Björn Skifs med den fantastiska rösten på väg upp i en hiss. Och kameran som glider vidare över skogar och fjäll och landar på Hooja på en tågstation uppe i norr.

Thank you for the music, the songs I'm singing. Thanks for all the joy they're bringing.

Varför ville SVT producera den här videon? Svaret är enkelt. Vi ville göra en hyllning till musiken som en sammanhållande kraft. Att musik har den kraften är ett faktum. Vilka vi än är och var vi än kommer ifrån förenas vi, i alla fall de allra flesta av oss, i kärleken till musik.

En sådan här idé kräver de bästa upphovspersonerna. Som musikproducenten Carl Falk och regissören Marcus Söderlund. Och rätt låt förstås, men i det här fallet var valet enkelt.

Vi tyckte också att det var hög tid att skapa något extra på musikområdet just nu. Kanske har ni redan märkt att SVT har ett osedvanligt stort utbud av musikprogram just den här våren? Det är en medveten satsning. Melodifestivalens premiär var startskottet för SVT:s musikvår, som pågår fram till finalen i Eurovision Song Contest, med nästan 400 musikprogram tillgängliga i SVT Play. Musikvåren innehåller också ett stort ABBA-jubileum, Tack för musiken, konserter, porträtt och musikdokumentärer.

Varför? För att SVT är hela Sveriges musiktelevison och har så varit sedan TV:s barndom. För artister i alla genrer har SVT haft en enorm betydelse. Och tvärtom förstås. Samarbetet med svenskt musikliv har givit SVT möjligheten att ge publiken oförglömliga musikaliska upplevelser. Det gällde för giganter som Taube eller Cornelis på sin tid, det har gällt den klassiska musikens utövare och det gäller samtidens mest älskade artister. Och det gällde förstås för ABBA som sjöng sig in i hela världens hjärtan den där lördagkvällen i Brighton.

”I'm so grateful and proud, all I want is to sing it out loud”.

Ja, stort tack , alla inblandade, för allt hårt och begåvat slit!
Och stort tack till alla artister som medverkar.

Här på SVT Play kan du se och njuta av Thank you for the music i en helt unik tappning. Länk till annan webbplats.

In order of appearence:
Miriam Bryant
Benny Andersson
Sebastian Murphy
Tommy Körberg
Sarah Klang
Darin
Felicia Takman
Victor Leksell
Seinabo Sey
Hooja
Björn Skifs
Ann-Louise Hanson
Malena Ernman
Titiyo
Daniela Rathana
Kikki Danielsson
Stor
Oskar Linnros
Lena Philipsson
Mikkey Dee
John Norum
Howlin’ Pelle
Molly Sandén
José González
Siw Malmkvist
Lilly Lexfors
Stockholm Studio Orchestra under ledning av Erik Arvinder