Musikfest hela våren i SVT

I vår blir det extra mycket musik i SVT. Förutom Melodifestivalen och Eurovision kommer SVT på flera sätt att uppmärksamma 50-årsjubileet sedan ABBA vann Eurovision med Waterloo. Dessutom bjuds publiken på ett stort antal nya konserter och musikdokumentärer i olika genrer.

Foto: Universal

– Vi vill bjuda tittarna på en riktig musikfest under våren! Musiken har alltid haft en särställning i SVT, eftersom den är något som förenar och skapar gemenskap mellan människor. Den här våren satsar vi extra krut på musik i alla genrer för att sprida glädje och glitter. SVT är och ska vara hela Sveriges musiktelevision, säger Eva Beckman, programdirektör SVT.

Nedan är ett urval av de musikdokumentärer, program och konserter som visas i SVT under våren.

En fest för ABBA
En stor hyllningskväll för ABBA den 6 april, på dagen 50 år sedan vinsten med Waterloo. Det blir två timmar live från Cirkus med tidlösa hits i ny tappning. Sveriges största stjärnor hyllar ABBA med egna tolkningar och internationella gäster skickar videohälsningar. Under kvällen framträder Molly Sandén, Oscar Zia, Seinabo Sey, Maja Francis, Astrid S, Isabella Lundgren, The High Society, The Tallest Man on Earth, Maja Ivarsson, Christer Sjögren, Albin Lee Meldau, Happy Voices, Jackie Mere, Emil Ernebro, Gabriella Quevedo, The Soundtrack of Our Lives, The Thistle Pip Band, Maia Hirasawa och Mapei.

Sagan om ABBA
ABBAs genombrott var monumentalt och förändrade svensk musik för alltid. Tillsammans med flera andra public service-bolag presenterar SVT nu Sagan om Abba, en storslagen dokumentär om bandets framfart. För regi står den prisbelönte regissören James Rogan (Freddie Mercury: The Last Chapter)

Schlagerkriget (arbetsnamn)
När ABBA vinner Eurovision Song Contest 1974 vet vi två saker: att historia har skrivits och att vinnarlandet ska arrangera tävlingen året därpå. SVT har aldrig gjort något liknande och i landet finns en högljudd opinion mot den så kallade EM-schlagern. Proggarna protesterar på gator och torg och planerar en egen festival. Och samtidigt är säkerhetsläget spänt, landets ekonomi går kräftgång och SVT har ont om pengar. Den här dokumentären skildrar den svenska schlagerstriden i mitten av 1970-talet.

Tack för musiken
Niklas Strömstedt är äntligen tillbaka med succén Tack för musiken.
Totalt åtta heltimmar varav fyra sänds i vår. Det utlovas mycket musik, spännande möten och personliga samtal. Allt spelas in på teater Intiman i vår. Miss Li startar säsongen följd av Per Gessle, Miriam Bryant och Danny Saucedo.

Utan ord – i filmmusikens värld
I dokumentären Utan ord möter regissören Petra Markgren Wangler på varsitt håll kompositörerna Hildur Guðnadóttir och högaktuella Ludwig Göransson. Båda har vunnit varsin Oscar och en Golden Globe för sin filmmusik. Ludwig Göransson är återigen nominerad till en Oscar denna gång för musiken till Oppenheimer och han har också skrivit ledmotivet till SVT:s Historien om Sverige. Tillsammans med regissörerna Christopher Nolan, Ryan Coogler, Johan Renck m.fl. berättar de om den kreativa processen bakom storfilmer som Oppenheimer, Joker och Black Panther.

En midsommarnattsdröm
En inspelning av Benjamin Brittens En midsommarnattsdröm från Kungliga Operan i Stockholm. För regi står Tobias Theorells och Lars-Åke Thessmans står för scenografin. I rollerna ser vi bland annat Elin Rombo som Titania, Rodrigo Sosa Dal Pozzo som Oberon och Robert Fux som Puck.

Imperiet – ett hjärta är alltid rött
Ett hjärta är alltid rött – av Balsam Hellström handlar om det svenska rockbandet Imperiets väg till de stora arenorna. Den berättar också historien om Sverige då landet hade en avgörande plats på den världspolitiska arenan, och samhällsengagemang hos artister var en självklarhet.

Hyllningskonsert till minne av Pugh Rogefeldt
Ett år efter hans bortgång sänder vi en hyllningskonsert till minne av Pugh Rogefeldt. En verklig ikon i den svenska rockhistorien, som inspirerat flera generationer artister. Något som märks på bredden av de som medverkar: First Aid Kit, Hurula, John Holm, Eva Dahlgren, Viktor Noren, Markus Krunegård, Per Gessle och många fler. Fredrik Lindström är konferencier.

Herreys - Guldbröderna
En nostalgitripp till 80-talet då bröderna Herreys slår igenom över en natt i Melodifestivalen med dunderhiten Diggiloo Diggiley. Sverige får Herreysfeber och Sveriges första pojkband är ett faktum då gruppen är på löpsedlarna varje dag. I år är det 40 år sedan de slog igenom och fortfarande gör bandet bejublade nostalgispelningar. Men de skriver också ny musik.

Ett porträtt av Olle Adolphson
Ett porträtt av vispoeten som bland annat skrev en av de mest älskade visorna om kärlek och svek på det svenska språket, Trubbel. I filmen får vi träffa syskon och barn och musikerkollegor (Lill Lindfors, Dominiques, Mats Bergström, Emil Svanängen). Filmen, av Malin Jacobson Båth, är klar samma år som Olle Adolphson skulle fyllt 90 och 20 år efter hans död.

Miriam Bryant möter Sveriges Radios symfoniorkester
Prisbelönade Miriam Bryant är en av Sveriges mest populära artister och låtskrivare. Efter en gemensam sommarturné med Veronica Maggio gästar stjärnan från Göteborg för första gången Berwaldhallen. Tillsammans med arrangören och dirigenten Hans Ek och Sveriges Radios Symfoniorkester bjuder hon på helt nya tolkningar av sin mångskiftande musik.

Melancholia
Regissören Lars von Triers apokalyptiska Melancholia tog världen med storm 2011. Nu har tonsättaren Mikael Karlsson – för Kungliga Operans publik känd för sin musik till Alexander Ekman-baletter som Midsommarnattsdröm och Eskapist – skapat en helaftonsopera av den fascinerande filmen. SVT visar både operan och en exklusiv bakomfilm om hur operan skapades.

Muren specialavsnitt
Inför Eurovision kommer SVT sända ett specialavsnitt av Muren med Eurovision-tema.