Anton Glanzelius: Äntligen premiär för Detektiverna i SVT

Jag har en tro på att familjer längtar efter stunder tillsammans. Jag är övertygad om att de flesta familjer helst ser sig leka på en sommaräng med picknick och glada barn. Allt är frid och fröjd, solen skiner och ingen använder sina telefoner eller medtagna gaming-devices.

Deltagarna i detektiverna.

Men med tre egna barn så ser jag också en verklighet där mörkret och kylan faller hårt även långt in i april. Där längtan efter en stund tillsammans är lika stark som om sommarängen stod för dörren. Här kan SVT göra skillnad för familjers gemenskap. Genom att ge dem en stund tillsammans framför tv-n där de kan skratta och koppla av utan tvång så skapar vi en lucka för gemensamma upplevelser och minnen.

Låter det klyschigt? Ja möjligen. Men att få en stund tillsammans med sina barn där alla frivilligt vill vara med… vilken klyschigt härligt demokratisk dröm i dessa tider..

I en mörk värld, där även barnen är insatta i covid, Putin och trängd ekonomi så erbjuder vi Sveriges familjer en paus. Vattenhålet dit man får stanna till och ladda batterierna. Här tror vi humor är viktigt.

Det är oerhört lätt att titta på rolig tv. Men oj vad svårt det är att göra! När hittar man balansen mellan träffsäker humor och trams? Fegar vi ut så blir det tråkigt. Går vi för långt blir det tråkigt. Är vi lagom blir det tråkigt.

Så hur sjutton gör man rolig tv? Som älskas över generationer?

Vi tror det handlar om att hitta ”det”. Den berömda ”it-faktorn” som varit en obeskrivlig framgångsfaktor sedan Greta Garbos tid. Det är en svårförklarad känsla som skapas i ett program som gör att tittarna vill skratta. Att de har överseende med ett, för dom lite långsamt parti, för de litar på att snart blir det kul igen. Det måste kännas kul ända in i märgen, att de medverkande har roligt på riktigt.

Det räcker inte med skojiga skämt staplade på varandra.

Så äntligen! På fredag är det premiär i play (och på söndag linjärt) för Detektiverna som är vårt nya egenutvecklade underhållningsprogram där kända svenskar utmanas att vara landets skickligaste och roligaste detektiv. Varje vecka har programmet en ny spelledare som utsätter de andra deltagarna för unika och underliga utmaningar i konsten att vara en mästerdetektiv.

Våra deltagare Morgan Alling, Anis Don Demina, Nisse Hallberg, Sussie Eriksson, Nassim Al Fakir, Arantxa Alvarez och Kristina ”Keyyo” Petrushina kommer delvis imponera och delvis inte imponera.. Det kan bli några sinnessjuka lösningar och färdigheter som deltagarna visar upp.

Att leka detektiver behöver inte bli fantastisk tv. Det kan bli rätt konstigt och ointressant.

Men rätt hanterat, med integritet och värme så kan det bli alldeles fantastiskt kul. Generöst och välkomnande.

Jag är stolt över den interna utvecklingen gjord av Stockholm Nöje med Britta Lübeck och Mia Alnervik med producent Simon Romanus och projektledare Caroline Bagge.

Träffar vi rätt? Vad tycker ni? Snart vet vi vad svenska folket känner. Längtar!