I SVT:s serie 30 dagar i fängelse skildras livet bakom murarna

SVT:s prisbelönte fotograf Christoffer Hjalmarsson har frivilligt suttit 30 dagar i fängelse. Programbeställare Helena Olsson skriver om varför SVT gör serien 30 dagar i fängelse.

SVT:s Christoffer Hjalmarsson satt frivilligt i fängelse

SVT:s Christoffer Hjalmarsson satt frivilligt i fängelse i 30 dagar

Idag sitter ungefär 6000 personer i svenska fängelser. Kriminalvården planerar för att utöka platserna på häkten och i fängelser till 27 000 platser för att kunna möta Tidö-partiernas förslag till förändringar på straffområdet.

I veckan är det premiär för 30 dagar i fängelse där vi får följa fotografen Christoffer Hjalmarsson som frivilligt intagen på en fängelseanstalt i Halmstad under en månad. Serien är en uppföljare på 36 dagar på gatan där den prisbelönte fotografen levde som hemlös. Nu är hans kameralins riktad mot livet som frihetsberövad, för att så långt det är möjligt förstå vardagen bakom murarna. Vad händer med människor som är intagna? Vi får inblick i hierarkier och konflikter mellan interner, spänningar och komplicerade relationer mellan intagna och personal och konsekvenserna av dubbelbeläggningarna med två i samma cell. Men också om internernas drömmar, tankar om vad som format deras liv och om deras längtan efter familjer och barn.

Varför gör SVT den här serien? Brott och straff är sedan länge ett huvudnummer för politiken, väljarna placerade också frågan högt i förra valet och Sverige kan om alla lagförslag träder i kraft få flest frihetsberövade per capita i hela EU. Men få vet någonting om insidan på en anstalt. Det här är ett bidrag till en fördjupad förståelse av kriminalvården och frihetsberövandet som instrument. Vägen till en färdig serie har varit lång, mödosam och full av etiska och publicistiska överväganden – resultatet är en unik dokumentation som blottlägger en del av samhället där journalistiken sällan får verka. På köpet får vi följa Christoffer Hjalmarsson känsliga och lyhörda betraktelser och bli en del av hans egen resa på anstalten och hur den påverkar honom själv.

Se 30 dagar i fängelse på SVT Play. Länk till annan webbplats.