SVT direkttextar med AI

Direkttextning med hjälp av AI i broadcast och online är SVT:s nästa steg för ökad tillgänglighet på ett nytt sätt.

Med public service-uppdraget följer ett viktigt uppdrag för SVT att göra program och tjänster tillgängliga för alla, inte minst för människor med någon form av funktionshinder.

Genom att ligga långt framme i AI-utvecklingen möjliggör SVT nu att fler program får undertext. Samtidigt tar SVT ett viktigt steg mot målet om att allt innehåll som görs ska finnas tillgängligt för alla. SVT Forum, som bevakar den politiska agendan, är först ut med automatiserad undertext (AI-textning).

Språkmodellerna som används i SVT:s autotext lär sig hela tiden, utvecklingen går i en rasande fart och successivt kommer fler både direktsända och förproducerade program att få autotext. SVT:s användning av autotext, likt all AI-användning, sker på ett säkert och kontrollerat sätt och med tittarupplevelsen i fokus.

Potentialen och tittarnyttan är stor. Autotextning av god kvalitet kan också bidra till att vi använder våra resurser mer effektivt. Det gör det möjligt för SVT att förflytta resurser och ska skapa mer journalistiskt innehåll och fler spännande programsatsningar.