Stor publikrespons för musikvideon Thank you for the music

"TACK!! SVT för att ni gjort Thank you for the music. Så genialt. Så berörande. Sverige och SVT när det är som vackrast.”

Ur musikvideon Thank you for the music

Foto: Ulrika Malm/SVT

"Tamejfan det bästa jag sett på länge, bra jobbat."

"Tack för den underbara filmen med musiken 'Thank you for the music'. Det är något man verkligen gråter över. Detta är verkligen värt att betala skatt för."

För en vecka sedan släpptes SVT:s musikvideo Thank you for the music, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där Sveriges artistelit hyllar musiken som en sammanhållande kraft som förenar, 50 år efter ABBA:s vinst med Waterloo.

När videon premiärvisades i SVT:s tv-kanaler och på SVT Play lät publikreaktionerna inte vänta på sig. Det är sällan publiken så enhälligt hyllar SVT, och tackar för musiken. Många vill se videon många gånger, och många vill dela sin upplevelse med andra. Postningar med musikvideon har hittills visats ca 5 miljoner gånger i sociala medier. Den har redan över en halv miljon starter och var vecka 13 det mest sedda programmet på SVT Play.

Videon är producerad på uppdrag av SVT som en del av musikvåren med förstärkt musikutbud mellan Melodifestivalen och ESC. Den har en ramberättelse där en flicka kommer till sin musikklass för att öva – tillsammans med bland andra Miriam Bryant och Benny Andersson. Flickan avslutar musikvideon, efter att 25 etablerade och folkkära artister också sjungit varsin strof.

Att beställa en musikvideo av den kalibern är förhållandevis lätt, men för ett team att genomföra arbetet desto mera krävande. Vi som såg den första grovklippningen fick gåshud och ryggradsrys. Men det är alltid svårt att förutse publikens respons.

Här är en av flera tusen kommentarer i sociala medier och mejl till SVT från publiken:

”Nämen SVT och alla artister. Nu sitter jag här och bölar mitt i morgongröten. Så otroligt fint på alla sätt och berörande. Vilken rikedom vi har i detta land i var och en av er. Och tack till SVT som producerade detta - vilket jobb! En video som kommer vara för alltid. Känner glädje längst inne i mitt innersta. TACK! ️”

Nu är det vi som vill tacka. Tack alla artister som bidrar till Hela Sveriges Musiktelevision. Tack musikproducent Carl Falk och teamet som lagt ner ett minutiöst arbete på musikvideons alla detaljer (se bakomfilmen) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Och tack till alla som så generöst hör av sig med kärlek och hurrarop till SVT och tackar för musiken, musiken som är en del av SVT:s arv när vi samlar Sverige.

Tack för responsen, som varit större än vi vågat drömma om, även när vi drömde stort. Eller som Darin säger i bakomfilmen: ”Det hade varit väldigt tomt utan musik. Nästan som ett liv utan färger”.