SVT – en dryg månad med corona

Sverige har nu levt dag och natt med coronaviruset i en dryg månad. För varje dag har situationen blivit allt allvarligare. Behovet av att kunna följa och förstå vad som händer är extremt stort och svenska medier (såväl kommersiella som public service) har mött upp med livsviktig journalistik.

För SVT har det varit en mycket speciell månad. Normalt sänder vi ungefär 12 livesändningar inom nyhetsverksamheten i veckan, nu har det snittat på 50. Länk till annan webbplats. Tiotusentals frågor har kommit från publiken och vi har svarat varje minut, dygnet runt Länk till annan webbplats.. SVT:s korrespondenter har gjort smärtsamma inslag på plats Länk till annan webbplats. i de mest coronadrabbade länderna i världen. Nyhetsprogrammen ser nästan en fördubbling i publik. Komplexa siffror har pedagogiskt förklarats genom datajournalistik Länk till annan webbplats.. Och i allt det svarta har vi även försökt förmedla ljuspunkterna.

Helt nya program har startats på några få timmar – för barnen, för de äldre, för alla som längtar efter kultur, skratt och avkoppling. Medarbetare på sporten, plötsligt utan uppdrag när sportevenemang ställdes in, har blixtsnabbt gått in i nya roller på nyhetsredaktionen som är under stort tryck dygnet runt. Vinterstudion blev Helgstudion.

I samband med att Sveriges scener stängdes lanserades SVT Scen på SVT Play, med scenföreställningar från hela Sverige. Till exempel direktsändes Förklädd gud Länk till annan webbplats. med världsnamn som solister, corona-strandade i Stockholm. Med 1,5 meter mellan sångare och musiker kommer det för alltid att vara ett bitterljuvt tidsdokument.

Hela SVT1:s dagtablå har slängts ut för att ge plats åt program som ger sällskap för den som sitter hemma, med en värd varje dag. En tittare som heter Maj-Britt hörde av sig och undrade om vi inte kunde sända ett dagligt gympapass och då kunde jag svara – ja, det kommer imorgon.

Efter en dryg månad har corona-tillvaron också blivit en sorts vardag. Runt om i landet samlar SVT:s lokala redaktioner Länk till annan webbplats.in berättelser som visar svenskarnas nya vardagsliv. Vi arbetar också med flera andra långsiktiga projekt, som över tid kommer att skildra hur livet påverkas.

Nu står vi inför en annorlunda påsk. Svenskarna har fått sina planer omkastade. Många har fått rycka in och jobba. Och många sitter ensamma och får inte de besök från nära och kära som de hade längtat efter.

Det blir därför också en annorlunda påsk i Sveriges Television. Det blir kärt återseende med en ny Älgvandring Länk till annan webbplats. så att vi kan möta älgarna och våren tillsammans. Vi har påskladdat SVT Play med en rad nya serier – The Split, The Bold Type, Pure… På långfredagen är det premiär för Josephine Bornebuschs Älska mig. Vi sänder påskgudstjänster och en livemässa från Peterskyrkan i Rom. På påskafton blir det två och en halv timmes direktsändning med artister från hela Sverige Länk till annan webbplats., för att hylla, stötta och samlas. Som programledaren Mark Levengood själv säger: ”Det blir en påsk som få av oss kommer att glömma. Men vi vill ge er ett ljust minne”. Och helgerna efter påsk visar vi Sveriges matcher från fotbolls-VM 1994. Sportens Jane Björck och Mats Nyström finns i studion – då som nu. Som GES sjöng den där sommaren när vi grävde brons i USA: ”Tillsammans är vi oslagbara”.

Glad – annorlunda – påsk,

Hanna Stjärne, vd