Programändringar och pausade program på grund av corona

Vi har en extraordinär situation i Sverige, som kommer att påverka SVT:s programtablå.

SVT gör en rad specialsatsningar på grund av corona som du kan läsa om här. Utöver dessa satsningar kommer vissa program att pausas, skjutas fram eller göras på ett annat sätt. Det beror dels på att resurser behövs för nyhetsbevakningen men också att en del program helt enkelt inte går att spela in under rådande omständigheter. I det här inlägget fyller vi löpande på programpunkter som pausas eller förändras på grund av corona.
 

Uppdaterad 2020-04-08

Sommarlov 
Barnprogrammet Sommarlov är ett sv SVT:s större produktioner under sommaren och inspelningseventet i Beijers Park i Malmö har runt 120 000 besökare under sommarveckorna. Sommarlov kommer att spelas in som vanligt i år med inspelningen kommer att ske utan publik för att förhindra smittspridning av covid-19. Programmet kommer i övrigt inte att påverkas, Sommarlov kommer att finnas där för barnen, precis som vanligt.

Veckans brott
Veckans brott tar en paus i produktionen och gör sin sista publicering för säsongen tisdag 30 mars. Samtliga personella resurser flyttas till SVT Nyheter för att stärka nyhetsbevakningen. Här kan du läsa mer om hur SVT jobbar med nyhetsbevakningen. Länk till annan webbplats.

Lokala nyheter
Lokala nyheterna läggs ihop med Rapport och Aktuellt i nyhetsblocken 18 och 21. Det betyder en ändrad sändningstid för de lokala nyheterna till 18.15 i SVT1, direkt efter Rapport 18 samt till 21.39, direkt efter Aktuellt i SVT2. Det betyder också att Kulturnyheterna senareläggs och sänds efter de lokala nyheterna.

Sporten
Från och med söndag 19 april minskar sportspegeln i sändningstid till 19.00-19.20. Från och med måndag 20 april minskar sportnytt till att vara tio minuter långt.

Fråga doktorn
På grund av rådande rekommendationer att inte resa inom Sverige byter Fråga doktorn tillfälligt programledare då Suzanne Axell tidigare har rest från Stockholm upp till Umeå där programmet spelas in. Axell ersätts tillsvidare av Linda Olofsson men kommer att fortsätta att jobba med programmet i form av reportage från Stockholm.

Go’kväll
Flera av programledarna i Go’kväll bor redan i Umeå men Pia Herrera kommer att medverka från Stockholm på olika vis tillsvidare. Också gästerna kommer i majoriteten också att vara norrlandsbaserade för att minska resor inom landet. Både Go’kväll och Fråga doktorn sänder direkt hela våren.

Valborgfirandet
Eftersom SVT inte kan spela in ett nytt Valborgfirande, i och med de rådande omständigheterna, kommer firandet från 2018 att visas istället. Inspelningen från Vallda Sandö innehåller klassiska Valbordssånger blandat med allt från gospel till Evert Taube.

Gudstjänster
På grun av rådande situation lyfts de fyra redan inspelade gudstjänsterna från Ulriksdals slottskapell som skulle sändas på söndag 5 april och tre söndagar efter påsk. Detta gör att vi nu kommer att spela in en ny gudstjänst till nu på söndag, och även spela in tre nya gudstjänster efter påsk som kan möta det behov som finns just nu. Dessa kommer från Svenska kyrkan och Linköpings stift.

Allt för Sverige
Inspelningen av årets säsong av Allt för Sverige har skjutits upp till efter sommaren. Detta beror på de rådande reserekommendationerna.