SVT som barnens vän i kristider

I Sverige hålls fortfarande våra grundskolor öppna, än så länge uppges en stängning inte vara aktuell. Samtidigt pressas skolor av stigande sjukfrånvaro, allt fler elever och lärare stannar redan hemma. Då tar vi på SVT ansvar gentemot en av våra viktiga målgrupper – barnen.

Häng med Alex Hermansson, Tobbe Blom och Malin Olsson. Foto: Mattias Ankrah

Steg för steg ser vi hur samhället stänger ner. Inreseförbud, utreseförbud, folksamlingsförbud staplas på varandra - förbud och restriktioner är numera en del av vår vardag. Coronavirusets framfart påverkar oss alla.

Allt fler grundskolor förbereder sig med digitala verktyg och digitala lösningar på undervisningen. Om en stängning blir verklighet är många förberedda. Men redan nu är det en rad barn som inte är i skolan, skolorna ser en stigande sjukfrånvaro av både barn och lärare. Vidden av allt detta som händer runtomkring oss har vi nog alla svårt att överblicka. Hur kommer det att påverka oss som familjer, individer och som samhälle?

Vårt uppdrag som public service består av så många viktiga delar. SVT har ett ansvar att sakligt och korrekt leverera nyheter, bidra till fördjupning, leverera kultur och samla till gemenskap. Vi har en rad värden och riktmärken att efterleva. Våra nyhetsredaktioner arbetar för fullt med att stå för sin del av uppdraget. Deras makalösa insatser gör nu att SVT ligger högt i förtroendeligan när det handlar om rapporteringen av Coronaviruset, enligt en färsk rapport från opinionsinstitutet Novus Länk till annan webbplats.

Samtidigt pågår en rad initiativ så att SVT som bolag möter behoven i samhället även på andra plan. På Programdivisionen arbetar vi fram möjligheten att livesända trettiotalet kulturevent när institutioner som teatrar och konserthallar stänger ner. Från Göteborg kommer vi att sända Karantän-TV, live under veckodagar från en husvagn på en bakgård från och med måndag. Om hur man tar sig an och fördriver tiden, om och när man tvingas vara hemma. Umeå kommer dessutom producera hemmajympa för äldre, varje morgon framöver (mer om det här) För oss är också barnen en särskilt viktig grupp. SVT har det dels tydligt reglerat i sändningstillståndet och dels som en egen genre i vår programproduktion. Vi möter dagligen barnen med våra program. Inte minst så är det en målgrupp som SVT har en nära, härlig och stark relation med.

I en tid när vi har en ökande andel barn som nu kommer att vara hemma så ser vi på SVT:s programdivision ett behov av att möta barnen ännu mer och ännu bättre. Med devisen att stilla, lugna och roa barnen så kommer nu ett nytt programinitiativ. Hemmahänget heter numera barnens bästa vän på SVT.

Medarbetare på barnavdelningarna i Malmö och Stockholm, som i huvudsak är de som gör barnutbud inom SVT, bildar nu en tydlig enhet tillsammans med Lilla Aktuellt. Med en daglig livesändning mellan 15 och 16 i både broadcast och i SVT Play kommer vi att leverera underhållning, sällskap och information.

Varje dag kommer barnen möta profilerna och favoriterna de känner så väl, bland andra Alex och Carro, Malin och Tobbe Trollkarl. Här kan man ställa frågor till ministrar, läkare och experter. Här kan alla barn tryggt ha en ledsagare, kompis och få känna gemenskap.

Det är med stolthet jag ser hur hela vår kader av magiska programmakare kliver fram, bollar idéer, generöst delar resurser, tid och engagemang och sluter upp tillsammans. Med vårt nya programinitiativ Hemmahänget skapar vi en möjlighet för barnen till gemenskap, en plats där både underhållning och information har en given plats. Allt för att leverera ett speciellt projekt, i en speciell tid. Allt för barnens bästa.

  • PUBLICERAD 23 Mar 2020 - 16.34