SVT Nyheter bygger nytt

Minskat krångel och färre beslutspunkter i nya organisationen.

Onlinedesken SVT Nyheter

Onlinedesken SVT Nyheter

Fyra nya roller utannonseras idag när SVT Nyheter förändrar organisationen. Tre nyhetschefer med ansvar för online, broadcast, och planering tillsätts, samt en administrativ chef. Dessutom rekryterar vi en projektledare som ska säkra att vi har framtidens kompetenser. 

Den nya organisationen ska minska krångel och bättre tillgodose publikens skilda behov på olika plattformar. Ulf Johansson, riksnyhetschef, ansvarar för att driva omorganisationen tillsammans med förändringsledare Karin Hübinette.

Bakgrunden är förändringar i omvärlden och hur publiken vill ta del av nyheter samt en omfattande analys av dagens organisation som beskrivs här.

Den nya organisationen innebär en större autonomi för online- kontra broadcast-delarna. Vi lämnar idén med en mediedirigent som ansvarar för samtliga SVT Nyheters plattformar och kommer att rekrytera chefer med större självständighet och tydligare ansvar.

För att minska antalet beslutspunkter slås dagens planeringsdel och insamlingsdel (där reportrar samlas) ihop.

Onlinedelen ansvarar för den snabba nyhetsuppdateringen. Jag är uppriktigt stolt över den förflyttning som skett bara senaste halvåret. Vår reaktionsförmåga är stärkt tack vare förändrad bemanning och skickliga medarbetare. Ett exempel igår är bevakningen av den förfärande utvecklingen efter terrorattentatet mot en gayklubb i Florida. Vi är igång snabbt och liverapporterar med text och rörlig bild timme efter timme. Vi går från det globala till det lokala. Utrikeskommentator Eva Elmsäter fördjupar bilden på plats från Florida och vi får höra offren hedras under regnbågsfestivalen på Götaplatsen i Göteborg.

De olika redaktionerna berikar varandra. Ett annat exempel är när beskedet om Muhammed Alis död når oss tidigt en lördag morgon under en långhelg. SVT Nyheter sänder först live timme efter timme med kunniga gäster. I ett nära samarbete tar sedan expertredaktionen SVT Sport vid. För mig var det magiskt att få minnas Ali med programledare Mats Nyström, Tommy Engstrand (som kommenterade matchen i Kinshasa!) och experten Olof Johansson. SVT samlade erfarenhet och kunskap är enorm, och jag är så glad över att vi snabbare bjuder på den och på vårt rika arkiv. Så skedde också när en annan ikon, popstjärnan Prince dog. Så fort beskedet om dödsfallet kom sände vi live och fördjupade, denna gång med några av landets bästa musikjournalister från Kulturnyheterna.

Förflyttningen illustrerar förändringsviljan och kraften på redaktionen. Skillnaden är stor när vi jämför vår attityd och reaktionsförmåga när Prince gick bort med när David Bowie tidigare dog. Eller när vi jämför snabbheten att sända live i broadcast och på webben efter attentaten i Bryssel med vår senfärdighet efter attackerna i Paris.

Den gångna helgen illustrerar utmaningarna. Medan vi snabbt och kvalificerat livesänt om massakern i Florida och SAS-strejken har vi inte allt på plats: som SVT Sports chef Åsa Edlund Jönsson skrev på Sportbloggen Länk till annan webbplats. borde vi snabbare berättat om skandalscenerna efter matchen Ryssland – England.

I omorganisationen vill vi värna det som gör oss unika och se till SVT som helhet, inte bara när det gäller den snabba journalistiken utan också den fördjupande. Vi ska värna specialistkunskap och fortsätta knyta ihop det globala, det nationella och det lokala perspektivet i vår journalistik. Nytt för i höst är också ett samarbete mellan Riksnyheterna och Uppdrag Granskning. Den grävande journalisten Bo-Göran Bodin har rekryterats Länk till annan webbplats.till en tjänst som delas mellan redaktionerna. 

Specialistkunskapen omfattar förmågan att förstå publikens behov vid olika tillfällen och på olika plattformar. Vi behöver ytterligare stärka vår digitala kompetens. Våra stora tablålagda sändningar, som Rapport, Aktuellt och Gomorron samlar en stor och viktig publik. Men det är en ålderstigen publik, och allt fler väljer att ta del av nyheter digitalt och on demand.

Samtidigt som vi utvecklar tv-programmen ska vi i nya organisationen bli bättre på att anpassa material och tilltal efter skilda plattformar. Ett exempel på det är en satsning ”explanatory journalism” eller förklarande journalistik. Här finns redan många framgångsrika exempel från nyhetsredaktionen, och från program som utrikesmagasinet Friktion Länk till annan webbplats.

Hela redaktionen står inför en stor förflyttning där det blir avgörande att både utveckla dagens kunnande och omfamna ny. I ett omfattande projekt ska vi kartlägga vilken kompetens som finns på redaktionen idag, vilken som kommer krävas i framtiden och satsa på vidareutbildning. 

De nya cheferna ska vara tillsatta i höst, och vi räknar med att den nya organisationen är igång fullt ut efter årsskiftet.  

  • PUBLICERAD 13 Jun 2016 - 17.07
  • Anne Lagercrantz, chef nyhetsdivisionen