Sveg, Dorotea, Eksjö och nu Rosengård – SVT har kraftigt ökat antalet lokalredaktioner

De senaste åtta åren har SVT nästan fördubblat antalet lokalredaktioner och nu har den 50:e, på Rosengård i Malmö invigts. Det finmaskigare nätet av lokalredaktioner gör att vi kommer närmare människorna, nyheterna och ögonblicken som förändrar Sverige, skriver Nina Funke, tf programchef för lokala nyheter på SVT.

Reportern Hamza Ftouni bjuder på fika vid invigningen av nya redaktionen på Rosengård.

Reportern Hamza Ftouni bjuder på fika vid invigningen av nya redaktionen på Rosengård. Foto Josefin Ziegler

Nu är vi 50 redaktioner på SVT:s lokala nyheter, när vår nya redaktion på Rosengård i Malmö har invigts. De senaste åren har SVT gjort en storsatsning på lokal journalistik, år 2015 fanns vi på 27 platser och nu är det alltså 23 fler. SVT:s finmaskigare nät ger publiken en bredare bild av Sverige.

Att komma lite närmare publiken, både i befolkningstäta områden som Rosengård i Malmö eller Rinkeby och Flemingsberg i Stockholm, är lika viktigt som att komma närmare publiken i mer glest befolkade områden, som Sveg och Fagersta.

Därför har vi tänkt lika mycket på våra befolkningstäta och ibland mer utsatta områden kring storstäderna, som våra mer geografiskt avlägsna och mindre områden, som Dorotea eller vår nya redaktion på småländska höglandet i Eksjö.

Det ska inte spela någon roll var i landet du bor. En del av din verkligen ska synas i SVT:s nyhetsrapportering. Det finmaskigare nätet gör att vi kommer både närmare människorna, nyheterna och ögonblicken som förändrar Sverige.

Utan vår lokala närvaro hade vi inte förmått att vara på plats i flera dagar när svinpesten kom till Fagersta. Vi hade inte heller kunnat ha samma kunniga reporter, som på plats kunde följa hela Adriana-fallet som påverkade Botkyrka och verkligen satte gängkriminalitet på hela landets prioriterade lista.

Utan den lokala reporterns närvaro hade vi inte heller lyckats fånga ögonblicket i samband med fullmäktige i Norrtälje när kommunstyrelsens vice ordförande får svara på frågan om de höjda lönerna till politikerna. 26 tysta men talande sekunder som fick stort genomslag och ledde till förändring. Sannolikt hade vi inte heller fått veta att hälften av toppcheferna i Malung/Sälens kommun inte bor i kommunen. De pendlar från olika grannkommuner där de också betalar skatt, vilket påverkar den kommunala ekonomin. Detta i en kommun med stor turism och höga krav på service – men där allt färre bidrar till det gemensamma, vilket vår lokala reporter på plats i Sälen kunde berätta.

Utbyggnaden har möjliggjorts av enklare teknik och mångkunniga reportrar, vi har tvingats göra tuffa prioriteringar för att kunna bygga ut. Och vi hade inte kunnat åstadkomma utbyggnaden om inte våra journalister på SVT:s lokala nyheter hade så stor och bred kompetens. Ett kompetensbygge vi jobbat med i många år och där vi kunnat inspirera andra, även internationellt.

De senaste åren har SVT öppnat redaktioner i Sveg, Dorotea, Märsta, Fagersta, Flemingsberg och nu senast i Eksjö och alltså Rosengård. Vi ser att den utbyggnad vi gjort gör skillnad för publiken.

Som när Rosengårdsredaktionen rapporterar om att stora mängder förbjudet kött Länk till annan webbplats. har sålts. Eller när Södertäljeredaktionen var först med att avslöja vad som avgjorde valet 2018 Länk till annan webbplats.. SVT Nyheter Väst avslöjande narkotikaförsäljning utanför Angeredsgymnasiet, Länk till annan webbplats. något som ledde till att skolan kunde ta tag i problemet. SVT Nyheter Västmanland visar vad det betyder att ha lokalredaktion i Fagersta när svinpesten Länk till annan webbplats. härjar. Och så vill jag nämna SVT Nyheter Norrbottens granskning av det nya badhuset i Kiruna, något som intresserade många Länk till annan webbplats. över hela Sverige.

Nu fortsätter vi arbetet med att fördjupa lokaljournalistiken. Vi ska bli ännu bättre på att hitta granskningar och områden som är angelägna. SVT gör extrasatsningar på områden, geografiska eller ämnesmässiga, som under en tid är extra viktiga. Det kan gälla nyindustrialiseringen i norr, hur våra kustområden förändras eller arbetsmarknaden för unga på landsbygden.

Jag är stolt över den utbyggnad av lokaljournalistiken som SVT gjort de senaste åren. Den bidrar till den för demokratin så viktiga granskningen av makten – en av de viktigaste funktionerna journalistiken har. SVT är ett av flera mediehus som bidrar till det. Men SVT:s lokaljournalistik blir också synlig för hela Sverige när granskningar lyfts upp i SVT Nyheters app eller i riksprogrammen i tv. Det uppdraget – att binda ihop det lokala med det nationella och globala – är ett särskilt uppdrag som public service har. Ett hedersuppdrag att vara både stolt och ödmjuk inför.

Nina Funke
tf programchef för lokala nyheter på SVT