Verklighetens berättelser om det dolda våldet

En våldsam heder

För tre år sedan skrev jag en krönika om svårigheterna att med största möjliga autenticitet berätta i tv om övergrepp utan att röja identiteterna hos offer och förövare. Anledningen då var den stundande premiären på serien En våldsam kärlek Länk till annan webbplats. där vi fick möta kvinnor som misshandlats av sina män och som lyckats ta sig ur sin relation levande. Vad jag inte visste då var att det skulle bli den första av tre serier, där vi ur olika perspektiv belyser förtryck av kvinnor i Sverige. Något år senare kom serien En kropp till salu Länk till annan webbplats. om prostitution - och nu presenterar vi En våldsam heder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om hedersvåld.

Gemensamt för dessa serier är att vi valt att låta skådespelare ordagrant gestalta de verkliga berättelserna – ett inte så vanligt grepp inom samhällsjournalistik. Anledningen är att det som vanligtvis är Tv-mediets styrka när det gäller autenticitet – bilden - blir en begränsning när det gäller etiska hänsyn till människor som vill vara anonyma eller som vi vill skydda. Den här metoden har möjliggjort för publik att komma riktigt nära sanna berättelser utan att vara hänvisade till de få fall där alla inblandade och anhöriga vill vara öppna med sin historia.

Att rapportera om övergrepp är komplicerat. Medan rättsväsendet utmanas av svårigheterna med bevisföringen, kämpar journalistiken med att hitta människor som vill berätta och frågor som rör integritet och trovärdighet. Samtidigt är det ett gigantiskt samhällsproblem med många bottnar och perspektiv. Just därför är jag så glad över de här tre serierna som alla lägger dolda och svåråtkomliga strukturer i dagen, strukturer som orsakar oändligt mycket lidande. Bakom alla serierna står Tv-producenten Jessica MacDowall som också utvecklat berättarmetoden tillsammans med oss på SVT.

Dags nu för En våldsam heder där vi följer tre autentiska fall där människor drabbats hårt av hedersrelaterat våld. Vi får insikter i hederkontextens mekanismer och hedersnormernas förödande konsekvenser.

Premiär i SVT1 och på SVT Play den 14 november. På SVT Play finns även En våldsam kärlek och Kropp till salu att se.