Modet att våga tänka stort

Söndagen den 5 november har Historien om Sverige premiär. Det är SVT:s största faktasatsning någonsin, som vi hoppas ska väcka mångas nyfikenhet om vårt lands historia.

Jag är imponerad över hur producent-duon Björn Wahren och Patrick Bratt på ett ödmjukt och kunnigt vis har tagit sig an SVT:s megaprojekt. Här är en glimt av utmaningarna och arbetet bakom:

  • Att koka ner 15 000 år, från istiden fram till våra dagar, till tio timmar tv.
  • Att engagera ca 300 experter i manusarbetet och produktionen, varav några världsledande.
  • Att skapa ett spännande och storslaget visuellt berättande i världsklass.
  • Att ha ambitionen att även musik och ledmotiv ska hålla världsklass (och lyckas engagera Ludwig Göransson).
  • Att casta ca 1500 statister som alla ska passa in i den tidsepok som skildras, ha rätt kläder, i passande storlek, med korrekt rekvisita och till sist dyka upp vid rätt tid och plats på inspelningarna.

Att ta sig an dessa utmaningar hade inte varit möjligt utan ett fantastiskt och stort team, som tillsammans med producent-duon och seriens ciceron Simon J Berger nu berättar en episk historia.

SVT har också valt att samverka med kulturinstitutioner i det här stora projektet, och det är inte en tillfällighet. Vi vill väcka ett intresse för Sveriges historia och inspirera både unga och äldre till att ta reda på mer och fördjupa sina kunskaper även på andra håll. Sveriges museer, bibliotek, hembygdsföreningar och arkiv har hakat på och valt att samverka med oss. Bara nu under höstlovet sker en stor mängd aktiviteter från Jokkmokk i norr till Lund i söder.

Men oavsett hur SVT berättar historien räknar vi med att få kritik kring urvalet, det går inte att berätta allt. Ett eftersnacksprogram ligger därför redo att ge flera perspektiv och fånga upp publikens frågor, likaså kommer vi publicera en mängd andra historietitlar på SVT för att ge en bredare bild med flera perspektiv än vad de tio timmarna rymmer.

Att SVT är en samlingsplats för kunskap är inte bara en strategi på pappret, med denna storsatsning hoppas vi samla Sverige. Ambitionen är att nå ut brett till en stor publik över hela Sverige, att ung som gammal blir nyfikna på Sveriges historia och människorna som gått före oss. Och att vi kan väcka spännande samtal över generationsgränserna för lång tid framöver.

Vi är mycket stolta över serien, och hoppas att publiken ska uppskatta den lika mycket som vi själva gör. Det är med stor glädje och en aning premiärnerver som vi nu lämnar över vår storsatsning till publiken att värdera. Mest av allt hoppas vi att serien väcker nyfikenhet och lusten att ta reda på mera. Länge leve: kunskap, folkbildning - och mod!

Sammanfattning SVT:s historiesatsning söndagen den 5 november
Historien om Sverige (1:10) SVT1 21.00 och SVT Play 02.00
Historiskt eftersnack (1:10) SVT1 22.00 och SVT Play 02.00
Historien om Sverige med Farah (1:10) SVT Barn och SVT Play 02.00
Sveriges musikhistoria (1:10) SVT Play 02.00
Sveriges litteraturhistoria (1:10) SVT Play 02.00
Sveriges konsthistoria (1:10) SVT Play 02.00