SVT skildrar gängvåldet i nyheterna, dokumentärer och i nya dramaserien Taelgia

Efter den senaste tidens våldsupptrappning skärper SVT Nyheter sin bevakning av gängkriminalitet och dödsskjutningar ytterligare. Lilla Aktuellt finns där för att fånga upp barnens frågor och oro. Samtidigt som den nya dramaserien Taelgia har gängkriminalitet som ett bärande tema – men i fiktionens form. Svåra samhällsfrågor på olika sätt, för olika målgrupper och i flera genrer i SVT.

Under de senaste veckorna har chockerande många människor skjutits till döds i den accelererande våldsvågen mellan kriminella gäng i Sverige. Det är SVT:s roll att skildra samtiden på en mängd sätt, så även ämnen som skaver.

Skjutningarna är ett av SVT Nyheters viktigaste bevakningsområden och en specialsatsning har startats. Ett särskilt redaktionellt nav för fördjupande och förklarande journalistik arbetar sedan någon vecka tillbaka och flera viktiga avslöjanden har redan gjorts. SVT:s kriminalreportrar Diamant Salihu och Sofia Yohannes ingår i gruppen tillsammans med researchrar och redaktörer. Även SVT Nyheters lokala reportrar och utrikesreportrar knyts till navet eftersom gängens förgreningar finns i flera svenska städer och även internationellt.

Lilla Aktuellt är barnens nyhetsprogram, de fångar upp barnens oro och frågor i sina nyhetsinslag. Att förklara riktigt svåra ämnen på ett ärligt och konstruktivt sätt ligger i redaktionens uppdrag. Den senaste veckan har Lilla Aktuellt bland annat intervjuat statsminister Ulf Kristersson Länk till annan webbplats. som fick svara på barnens egna frågor kring gängkriminalitet. Redaktionen har också träffat poliser som arbetar förebyggande med elever i utsatta områden Länk till annan webbplats. och pratat med författaren Faysa Idle som själv har växt upp nära gängkriminalitet. Länk till annan webbplats.

Men samhällsfrågor kan och ska också finnas i andra genrer. Idag den 22 september har SVT:s nya dramaserie Taelgia premiär. Den handlar om en ung man som dras in i gängkriminalitet och om hur även hans familj drabbas. Redan när idén om Taelgia tog form, för flera år sedan, var våldsdåd i kriminella och rivaliserande gäng ett stort problem. Premiären sammanfaller på ett nästan kusligt sätt med hur gängvåldet ytterligare brutaliserats.

SVT har en ambition att producera dramatik som ligger nära smärtsamma företeelser i samhället, det är en del av vår dramastrategi. Det har gjorts tidigare med dramaserierna Kalifat och Tunna blå linjen. Genom dramagenrern kan SVT berätta samtidshistorien på ett annat sätt än vad nyhetsrapporteringen gör, kanske också nå andra målgruppen.

I början av året publicerades dokumentärserien Stockholms gängkrig – bakom rubrikerna Länk till annan webbplats.. Den har belönats med tv-priset Kristallen och ger en fördjupad bild av hur gängkriget drabbar människor. I Mammorna i våldets skugga Länk till annan webbplats. skildras mammor som tvingats överleva det värsta – deras barn har mördats. SVT:s fördjupande samhällsprogram Agenda ägnade ett helt program åt unga gängkriminella Länk till annan webbplats.. Och långfilmen Bullet (från i år) Länk till annan webbplats. handlar om tolvårige Abdel som tvingas hjälpa sin bäste vän ur en knipa med det lokala gänget.

SVT har som uppdrag att spegla samhället. Det görs på flera sätt: i nyhetsutbudet, dokumentärer och i fiktion, till exempel. Det är SVT:s roll att vara relevant för alla i Sverige och att vara det med stor genrebredd.

Eva Beckman, programdirektör

Michael Österlund, tf nyhets- och sportdirektör