Lilla Aktuellt – viktigare än någonsin

I 30 år har Lilla Aktuellt gjort nyheter för alla Sveriges barn. I hela tre decennier har programmet förklarat det som är skrämmande och tagit upp ämnen som är extra viktiga för barn och unga.

Programledare Linus Angvarson Valberg i kalasutstyrsel håller i en tjock-tv och texten Lilla Aktuellt 30 år står bredvid.

Lilla Aktuellt sändes för första gången den 15 september 1993.

När Ryssland anföll Ukraina väcktes frågor och oro hos många barn. Falska rykten florerade i sociala medier och barnen sökte sig till Lilla Aktuellt för att få svar. Skulle samma sak kunna hända i Sverige? Kriget dominerade Lilla Aktuellts rapportering. Redaktionen insåg att man behövde göra mer och öppnade också en chatt i Duo-appen. Där kunde barnen ställa sina frågor till experter och Lilla Aktuellts reportrar. Över 66 000 frågor kom in. Det är den tajta relationen och den täta dialogen direkt med barnen som gör Lilla Aktuellt till det program det är idag.

Från början sändes Lilla Aktuellt en gång i veckan i tablålagd tv. Idag sänds programmet måndag till torsdag i SVT Barn. Det finns också i SVT Play och i appen SVT Barn, och där publiceras även nyheter som separata videoklipp dagligen. Lilla Aktuellt finns där barnen är. Utöver SVT:s egna kanaler har man även en närvaro på TikTok och Youtube. Det är viktigt att kunna nå målgruppen med nyheter som är relevanta och angelägna för dem. Att erbjuda dem vad de har rätt till: konstruktiv, faktagranskad och saklig journalistik som bidrar till att förklara det som händer utan att vare sig dramatisera eller släta över svåra ämnen.

Det är en orolig tid som dagens unga växer upp i. Pandemi, krig i Europa, ökat terrorhot i Sverige och skjutningar och sprängningar i Sverige. Och dessutom ett ständigt pågående flöde i sociala medier – där allt sprids, både det som är sant och det som är falskt. Därför behövs Lilla Aktuellt mer än någonsin. Mer än för trettio år sedan. Och ännu mer kommer Lilla Aktuellt att behövas i framtiden.

Michael Kucera, ansvarig utgivare och
Josephine Hattevig, projektledare för Lilla Aktuellt

 

Om Lilla Aktuellt. Programmet publiceras måndag – torsdag kl 18.15 i SVT Play och i SVT Barn Play, och där publiceras även dagligen nyheter i separata videoklipp. Lilla Aktuellt sänds även i tv-kanalen SVT Barn måndag - torsdag kl 19.15. På fredagar kl 10 sänds dessutom Lilla Aktuellt Skola, som främst vänder sig till mellanstadiet, i SVT Play och SVT Barn Play. Programmet görs i samarbete med UR och finns även tillgängligt i UR Play.