Ny produktionslösning minskar SVT:s klimatpåverkan

I juli genomförde SVT en livesändning olik alla tidigare. Med ett helt nytt produktionssätt som minskar koldioxidavtrycket, sänker kostnaderna och ger publiken fler valmöjligheter.

Adde Granberg.

Med hjälp av en nyutvecklad produktionsmjukvara som anpassar sig efter distributionsbehoven bjöd vi framgångsrikt publiken på 12 timmar Rally-EM i ett bräde. Produktionslösningen, en mjukvara som kan fjärrstyras utan hänsyn till geografisk placering, torde kunna revolutionera en hel bransch.

Men för att sätta saker i ett sammanhang, där hårdvara utgjort grundbulten för en Tv-teknik som sett ungefär likadan ut i närmare 70 år, kan vi omöjligt ställa om våra produktionsformer över en natt. Maskineriet är komplext och beroendena många. För att inte tala om Broadcast-tekniken som dominerat marknaden under decennier, och som en konsekvens låst en hel industri vid ett konservativt och specialistkrävande sätt att producera innehåll på.

En bild som visar text, skärmbild, Teckensnitt, design

Beskrivning av skillnaden mellan flödena för traditionell broadcast-teknik och mjukvarubaserad produktion. Copyright: Devoncroft

Tur är väl att SVT länge varit en teknikföregångare och modig innovatör. Om ny teknik möjliggör mer värde för publiken, då omfamnar vi den. För exempel så är distansproduktion, dvs att skicka signaler från en spelplats till Tv-husens befintliga infrastruktur, en självklarhet sedan många år.

Genom Rally-EM tog SVT ännu ett viktigt kliv i rätt riktning. För samtidigt som publiken fick mer Tv och kunde göra fler egna val under sändningen, undvek vi överproduktion av bandbredd och energi i datahallar.

Industrin kan för första gången fokusera på publikens behov av kvalitén, inte industrins definition på kvalitet. Dessutom börjar vi närma oss ambitiöst satta klimatmål och vi bäddar för goda förutsättningar att förvalta SVT:s ekonomi ännu klokare.

En bild som visar text, diagram, linje, Teckensnitt

En närmare titt på produktionskedjans klimatpåverkan visar att SVT kan minska miljöpåverkan med 90% jämfört med standardlösningar. Copyright: SVT