Samtidens stora frågor i Idébyrån med Anna Lindman

Idébyrån är programmet som ställer de stora frågorna. Anna Lindman samlar några av Sveriges främsta tänkare för samtal som rör sig i gränslandet mellan idéer och verklighet,

Foto: Janne Danielsson/SVT

Som jag har längtat. I det nya programmet Idébyrån får forskningen möta några av samtidens mest intressanta trender, idéer och fenomen. Här söker vi svar på de stora frågorna bakom nyheterna med hjälp av humanister, samhällsvetare och naturvetare.

Idébyrån blir det senaste tillskottet i den vetgiriga byråbuketten på SVT. Ekonomibyrån, Politikbyrån och Utrikesbyrån får nu sällskap av ett program som kastar ljus över de lite längre linjerna i samhällsutvecklingen. Några av de skarpaste hjärnorna kommer att utifrån ett vetenskapligt perspektiv röra sig i gränslandet mellan idéer och verklighet.

Programledare är Anna Lindman med lång erfarenhet av både livsåskådningsjournalistik och undersökande journalistik. Hon kommer ställa de stora frågorna i syfte att förstå mer om människan, världen och de utmaningar som omger oss.

Det första programmet handlar om den allt dummare människan – jo vårt IQ sjunker faktiskt. Vad betyder det för vår relation till teknik och maskiner och vad får det för konsekvenser för mänskligheten och framtiden?

I åtta veckor med start onsdag den 26 april sänds Idébyrån i SVT Play och i SVT2 kl 22 direkt efter Aktuellt.