Konstruktiv feedback ska göra SVT:s lokala nyheter ännu bättre

SVT:s lokala nyhetsredaktioner har nyligen genomfört en stor systematisk genomgång av den journalistik som publiceras. Under en vecka bokförde medarbetarna varje video, text och stillbild online, TV-sändningarna har kartlagts och helheten i det lokala nyhetsutbudet har bedömts. Arbetet visar bland annat att de lokala redaktionerna ofta gör nyheter för en äldre publik, ställer för få kritiska frågor och är för negativa.

Syftet med det vi kallar Feedbackprojektet har varit att ta reda på om redaktionerna lever upp till de förväntningar som finns. Resultatet visar på många styrkor – men också på områden som behöver förbättras.

Här är några exempel på vad som bör utvecklas:

  • Vi behöver bli ännu bättre på att ta fram och på ett intressant sätt presentera nyheter för den yngre delen av publiken.
  • Vi ställer för få kritiska frågor till de medverkande som inte är experter eller makthavare. Även den som medverkar i sin roll som mamma, skattebetalare och busschaufför ska ges möjlighet att svara på frågor om sitt eget ansvar för den situation hon befinner sig i.
  • För att nå fler behöver nyhetsjournalistiken bli mer konstruktiv och inte bara peka på alla misslyckanden och fel som begås. De lösningsorienterade perspektiven behöver därför bli fler och lyftas fram ännu bättre än idag.

Utifrån resultatet av Feedbackprojektet tar nu våra 21 lokala huvudredaktioner fram var sin handlingsplan med målet att höja kvaliteten och utvecklas ytterligare – så att reportrarna på våra snart 50 orter får möjlighet att göra ännu bättre journalistik för SVT:s publik.

Även om vi alltid tittar på oss själva med självkritisk blick så vågar jag påstå att SVT:s lokala nyhetsredaktioner är inne i en stark utvecklingsperiod. De senaste åren har vi höjt ambitionsnivån på flera områden. Vi tar steg bort från det som brukar kallas ”blåljusrapportering” och satsar allt oftare på att ta fram originaljournalistik. Våra lokala redaktioner gräver systematiskt fram avslöjanden som ger eko, både lokalt och på riksplanet.

Detta förhållningssätt gav SVT Nyheter Skåne en guldspade 2022 Länk till annan webbplats. och även om SVT inte vann någon lokal guldspade i år, så kom två av tre lokala etermedienomineringar på årets grävseminarium i Karlstad från oss: Både SVT Nyheter Småland och SVT Nyheter Uppsala fanns med bland dem som tävlade om guldspaden, en uppmärksamhet som vi är glada för. Länkar till publiceringarna hittar ni här:

Biståndsexperimentet | SVT Nyheter Länk till annan webbplats.

Dödsolyckan på Ölands djurpark | SVT Nyheter Länk till annan webbplats.

SVT har de senaste åren också i hög takt byggt ut antalet lokala redaktioner. I år placerar vi reportrar även i Eksjö och Rosengård och därmed finns SVT:s ögon och öron snart på 50 platser runt om i Sverige, vilket är närmast en fördubbling på några år.

Våra undersökningar visar också att kännedomen om SVT:s lokala journalistik ökar, vilket är roligt eftersom vi vill att så många som möjligt ska veta var de hittar oss och våra nyheter.

Den lokala journalistiken har självklart ett värde i sig själv, den är viktig för det lokala samhället och för människorna i exempelvis Karlshamn, Sveg eller Luleå. Men den lokala journalistiken behövs också för att rikspubliken ska få en rättvisande bild av hela Sverige. Och det är något som SVT:s TV-tittare och onlineanvändare verkligen får numera. Aldrig förr har så många nyheter från Sveriges alla hörn publicerats i Rapport, Aktuellt, Morgonstudion och online på svt.se. Appen SVT Nyheter har lojala användare som ofta återvänder, även lokalt.

Riksnyheternas redaktörer visar stort intresse för den journalistik som produceras på våra snart 50 redaktioner och vi kommer att fortsätta utveckla samarbetet mellan de lokala redaktionerna och riksprogrammen för att säkerställa att SVT förblir hela Sveriges Television.