Kan vi förlåta Margaux?

Edits dokumentär Kan vi förlåta Margaux? skapade en stor debatt och Editredaktionen följde med fascination de starka känslor som den väckte i media och hos publiken. På söndag den 12 februari kan den nå ytterligare en ny publik när den sänds i SVT1.

Margaux Dietz

Vissa tyckte att Margaux Dietz inte skulle få något utrymme i SVT överhuvudtaget. Det är en åsikt som vi inte håller med om med tanke på att Margaux Dietz är en av vår tids mest uppmärksammade influencer med hundratusentals följare. Efter det största mediedrev vi sett inom detta relativt underbevakade fält är det en självklarhet att vi ska granska och skildra detta. Inte minst i den dokumentära formen, där vi har tilltro till publikens förmåga att bilda sig sin egen uppfattning. Reaktionerna visar bara att det är en av de viktigaste publiceringar som Editredaktionen har gjort, och som gett upphov till en viktig publicistisk diskussion.

En synpunkt vi fått är att SVT skulle ha “tvättat” Margaux Dietz varumärke, en fråga som ytterst handlar om vårt oberoende. Självklart räknar vi med att den som väljer att låta sig porträtteras i en dokumentär gör ett medvetet val kring sin medverkan. Men det viktigaste för oss är vår journalistiska integritet – vårt oberoende att värdera och gestalta på det sätt vi anser relevant. I dokumentären om Margaux Dietz fick vi full tillgång till berättelsen och inga krav på inblandning från henne eller någon annan. Vi lyfte de relevanta kritiska frågorna, lät henne komma till tals med sina argument samt fick en unik inblick i hur det är att hantera konsekvenserna av en skandal.

Nu när programmet sänds i linjär-tv är det ett tillfälle att påminna om Edits uppdrag. Genom åren har redaktionen gjort flera omtalade publiceringar i ämnen som berör unga. Till exempel berättelsen om Nils Einár Grönberg, Fångad av tjejsnuset eller Therese Lindgren – Slippa bli mamma. Edit räds inte svåra ämnen och vår nästa publicering, den 16 februari, handlar till exempel om magiska svampar: Svenskarna och den psykedeliska svampen.

Kan vi förlåta Margaux? Sänds i SVT 1 22:30 söndag 12/2.

Sofia Manieri, projektledare Edit SVT Kultur och Samhälle
Martin Vårdstedt, programchef och ansvarig utgivare SVT Kultur och Samhälle