Den nya serien Skyldig vill ge unga fler perspektiv

I den nya serien Skyldig för barn i ålder 13-15 ges unga fler perspektiv på utmanande situationer och relationer. I varje avsnitt lyfts ett specifikt ämne till exempel gromning, våld i hemmet och droganvändning. Tittarna får information om vilka rättigheter och skyldigheter vi har i samhället och vad som är brottsligt. Anna Alandh, programchef SVT Barn skriver om tankarna bakom serien.

Jag reagerar och agerar när jag märker i SVT:s målgruppsundersökningar att kränkande beteenden, hot och hat tar stor plats i de ungas liv. Jag blir så ledsen och tungsint när jag hör barns berättelser om otrygghet och att ständigt vara på sin vakt. På helgerna tillbringar jag mycket tid på olika IP-anläggningar över hela Sthlm och blir både arg och upprörd när jag hör grovt förnedrande språk och ser machostil som går ner i åldrarna. Mina söner kommer aldrig glömma när jag var tvungen att springa in på fotbollsplan och ingripa i en fotbollsmatch när den spårade ur och tränarna började slåss och hota varandra.

Jag vill att SVT ger de unga tittarna verktyg för att hitta sätt att hantera sitt vuxenblivande trots att det är svårt att navigera när man inte har ett utvecklat konsekvenstänk. Jag vill att tittarna ska lära sig om både sina rättigheter och skyldigheter och uppmuntra till modet att säga ifrån. Att stå och titta på är också en del av att okeja ett grupptryck.

Därför ska SVT Barn ta upp stickiga och skaviga ämnen som sällan avhandlas hemma vid middagsbordet. Det var därför vår nya satsning Skyldig - systerserie till Strula - kom till. Vi lyfter viktiga och angelägna ämnen som bränns och berör. Det är angeläget att SVT Barn vågar skildra det som Sveriges unga brottas med idag. Att inte censurera eller lägga locket på. Kan vår serie så frön till att våga lyssna på sina egna jag, så har vi förhoppningsvis lyckats påverka några av våra tittare. I anslutning till publicering har vi också chattar med experter och vi tar tryggt hand om målgruppen efter varje avsnitt.

Det känns oerhört sorgligt att ämnena behöver vara så svåra och tunga och det säger mycket om vår negativa samhällsutveckling som drabbar våra barn och unga så hårt. Just därför har Skyldig både ett samhällsvärde och personligt värde som gör mig stolt över att jobba på Barn & Ung redaktionen. Jag är också så oerhört imponerad över mina kollegor Saga Springcorn, Madeleine Adaktusson och Ayla Karlsson som tillsammans skapat serien Skyldig.