Killarna alla pratar om, men ingen förstår

SVT:s nya ungdramaserie, BROR vill visa den unga killen ur hans perspektiv. Den vill skapa en förståelse för till synes oförklarliga beteenden som vandalism och aggressivitet genom att se var impulsen uppstår, och alla känslor och problem som egentligen ligger bakom. Petter Bragée, programchef SVT Malmö skriver om tankarna bakom serien.

Foto: Johan Tholson /SVT

Nu blir det personligt. Jag har varit 18-åring i en småstad. Det råkade vara Mora och inte Eslöv, där BROR utspelar sig. Men killarna jag delade gymnasium med, de i de tuffa gängen, de fanns även där jag växte upp. Killarna som var hög- och lågstatus på samma gång. De som var både charmiga, underbara och skitjobbiga. De som inte hade någon impulskontroll, var hopplösa och helt oemotståndliga. Ni vet, Killgängen. Med stort K.

Det är inte så många som har försökt att verkligen förstå den här gruppen. De killiga killarna. De som syns och hörs. Men varför är de som de är? Vad är de bakomliggande faktorerna? Vad pågår inuti dem? Det är ändå en grupp som är närapå majoriteten av alla svenska unga Killar men de har mest dykt upp i periferin i filmer och teveserier. Som mobbarna. Eller som objekten. Ibland som antagonisterna och skurkarna.

Men för snart två år sedan, kom den ständigt nyfikna och begåvade redaktören på programdivisionen i Malmö, Hanna Lagerberg, till mig och berättade om en idé hon hade. En idé om en dramaserie om just de här killarna. En gedigen researchad serie om gränslandet mellan stökighet, allmän maskulinitet och samhällets normer. En serie om grupptryck, ångest och oemotståndlig charm. En serie som dessutom har en spännande story och fyra väldigt fina karaktärer.

Jag kände på riktigt att det här har jag faktiskt inte sett. Det här vill jag se. Många år efter mina tonår i Mora - med alla mina känslor för de där Killgängen som jag aldrig var en del av – var jag nyfiken. Jag ville lära känna de här killarna och förstå dem på djupet. Och när serien var klar såg jag först tre avsnitt och sade (och kände) "bra jobbat". Men så såg jag resten av avsnitten och någonstans efter avsnitt fyra var det omöjligt att sluta. Då var jag verkligen inne i den här världen. Med karaktärerna, killarna. På det där sättet man vill vara. Och inte vill vara. Jag var 18 igen. Fast ur ett helt annat perspektiv.

Sveriges killar har i regel sämre betyg i alla ämnen. Många kommer inte in på högskolor och universitet. De är stökiga och högljudda. Men de är också mitt i allt detta så himla fina. Men något stämmer inte i vårt samhälle. Något gör att de misslyckas. Vad är det? Jag säger inte att BROR har svaren. Men att vara i de här killarnas skor under en serie ger faktiskt perspektiv. BROR är en liten serie men med ett stort hjärta. Ge den en chans. Ett par avsnitt, gärna fyra. Jag vill i alla fall ha BROR2.

Nu kan ni se hela säsongen av BROR på SVT Play. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.