20 år av minnen

20 år är en lång tid när man ska summera och se tillbaka i backspegeln. För 20 år sedan startade SVT:s Barnkanalen. Sveriges första svenska kanal enbart för barn. Tiden går fort! Barnkanalen har blivit SVT Barn och finns nu också som app. Vilka program minns de som var barn när Barnkanalen startade och vilka program idag blir minnen imorgon? Vilka glöms snabbt bort och vilka blir för alltid ihågkomna? Och hur blir dom ihågkomna? Som skratt? Som pinsamheter? Eller som något man minns med värme och relaterar till när man pratar om sin uppväxt.

SVT Barn fyller 20 år! Här med de populära programledarna Alex Hermansson och Malin Olsson. Foto: SVT

SVT Barn vill fortsätta skapa Sveriges gemensamma barndomsminnen.

Vad minns en tjugoåring idag när hen blickar tillbaka på sin barndoms tv-program? Kanske Björnes Magasin. Björne som var Björne med hela svenska folket. Kanske är det Eva Funck och hennes fantastiska pedagogiska Sommar- och Vinterplåster med en scenografi och modeller som skapade magi samtidigt som tittaren fick koll, blev klok och nyfiken. Eller Rea – konsumentprogrammet för barn med barn som testare och programledare. Andra tänkbara barndomsminnen är Superlördag och Minimello – klassiker med Ylva Hällen där barnens medverkan var helig. När Ylva bad om artister till Minimello så fick posten på SVT jobba. Tonvis med säckar med fantastiska toarullar kom från hela landet för att tävla. Vilket genomslag vi fick! Kanske minns man programledaren Johan Anderblad som guidade oss genom program med trygg röst och varm ton under så många år eller Häxan Surtant - världens suraste, argaste häxa.

Någon som har hängt med och fortsätter att hänga med är Bolibompa-draken. Vissa titlar går helt enkelt aldrig ur tiden men självklart kan de förändras och utvecklas utifrån barnens behov och dyka upp i olika skepnader. Idag finns både Bolibompa Baby för de minsta och Bolibompaklubben för de lite större barnen. I höst dyker också en ny serie upp i rutan, “Draken följer med” där Bolibompadraken hjälper barn som behöver extra stöd i vardagen. Genom vardagliga händelser och med hjälp av bildstöd underlättar Draken vardagen och får den att bli lättare att hantera om du tex har en npf-diagnos. Med denna serie hjälper vi barnet, syskonen och alla i en familj.

Julkalendern är ett annat barndomsminne som aldrig bleknar. Julkalendern är viktig för flera generationer och blir en lägereld som berör. Man minns sin barndoms kalendrar och vill att ens egna barn ska få smaka på samma minne. En annan långkörare är Sommarlov, som samlar alla Sveriges barn i gemensamma aktiviteter under sommaren.

Barnen har under dessa 20 år varit med om en lavinartad teknisk förändring som påverkar hur de tittar på program idag. För 20 år sedan satt de framför TV:n och tittade på ett program, satt kvar under eftertexterna och väntade på nästa program. Tempot i programmen var långsammare och programmen längre. Nu kan barnen se sina program var de än befinner sig och vilken tid som helst på dygnet samtidigt som de konsumerar något annat eller chattar och interagerar med sin mobil. Konkurrensen om deras uppmärksamhet är mördande och du har några få sekunder på dig att väcka deras intresse.

Därför finns vi nu för tiden inte bara på SVT Barn, SVT play och i BC utan även på Tiktok, Instagram och Youtube. Vi chattar med våra tittare för att bygga relation med dem. De är viktiga för oss på riktigt och deras liv blir innehåll i våra serier. Vi utforskar och experimenterar för att hänga med. Vi ger oss ut på event för att möta publiken där de befinner sig. Att som litet barn få lämna nappen till Bolibompadraken kan bli ett barndomsminne som aldrig bleknar. En milstolpe i livet som SVT Barn får vara delaktig i och det är mäktigt. Men vi vill inte tappa våra tittare när dom “gör slut” med SVT Barn. Därför satsar vi på att nå vår nya äldre tonårsmålgrupp genom olika nya ungserier.

Vissa saker har inte förändrats och det är att SVT Barn har ett utbud på svenska med barn i Sverige i svenska miljöer. Vi vill ge svensk TV-tradition med innehåll som stärker barnen. Vi vet att nostalgi, tradition och lägereldskänsla är viktigt för småbarnsfamiljen, och att vi skapar framtidens klassiker tillsammans med tittarna. Vi känner vår målgrupp och vi ger dem ett utbud som förenklar och förgyller deras vardag. Vi breddar perspektiven och erbjuder ett roligt och utvecklande innehåll som passar barndomens olika faser.

Vi erbjuder ett utbud som är spännande och relevant för tittarna. Vi får barnen att skratta, beröras och utvecklas. Vårt innehåll grundar sig i principen om alla människors lika värde, och vi verkar för att inga barn ska diskrimineras. Det är väldigt viktigt att upplysa om dessa grundläggande värderingar. SVT erbjuder en bred palett av berättelser och karaktärer för att utrusta våra barn med ett brett inkluderande synsätt. Vi utmanar gängse konventioner och trånga normer. Allt för att alla barn ska känna sig fria att vara sig själva. Så får du inte höra det hemifrån att tjejer och killar är lika mycket värda så ska du höra det från SVT. Får du inte höra hemifrån att man får älska vem man vill så ska du få höra det från SVT. Och om du inte får lära dig hemifrån om kroppen och puberteten och att samtycke är livsviktigt så ska du höra det från SVT.

Allt vi gör, gör vi för barnen. Vi har inga andra intressen än barnens bästa. Så var det för 20 år sedan och så är det än idag.

Under inspelningen av “Draken följer med” stannade prins Carl Philip och prinsessan Sofia inspelningsteamet. De ville ta en selfie med Bolibompadraken, Sveriges mest kända drake. Foto: SVT

Under inspelningen av “Draken följer med” stannade prins Carl Philip och prinsessan Sofia inspelningsteamet. De ville ta en selfie med Bolibompadraken, Sveriges mest kända drake. Foto: SVT