Humor forever

Länge var politisk satir och politisk humor en genre som saknades, eller helt enkelt inte lyckades, i svensk tv. Men så kom Svenska nyheter och vi satte oss käpprakt upp i tv-sofforna på fredagskvällarna. Vad hände?

Foto: Viktor Fremling/SVT

Ska det vara så omöjligt att göra politisk humor och satir på svenska? Det har mer än en mediechef frågat sig. Många har försökt men inga program har blivit riktiga succéer. Möjligen har redaktionerna fått för lite resurser eller för snäva ramar. Eller så har vi i programverksamheten inte riktigt hittat rätt med tajming, manus, förutsättningarna för eller kombinationen av upphovspersoner.

Men några månader före förra valet gjorde programmet Svenska nyheter och Jesper Rönndahl entré på fredagskvällarna och baam! Där satt den. Roligt, vasst och med uppercutten riktad åt alla möjliga håll. Den efterlängtade succén och genomslaget i genren var äntligen ett faktum.

Det är redan hett i den svenska valrörelsen och att det varit fyra turbulenta år i riksdagen har ingen missat. Jag kan inte tänka mig ett bättre tillfälle att släppa fler humorprogram om politik, om politiker och ibland också med politiker.

I Valet forever med Ina Lundström, Emma Knyckare och Mia Gruffman Cruse får partiledarna höra en del av det som sägs om dem och deras partier på Flashback. Och de får svara på användarnas frågor. Det är roligt. Ofta ganska grovt. Och det händer att jag famlar efter skämskudden. Programmet har premiär under Almedalsveckan och utan att föregå vare sig Valet forever eller politikernas tal (som förstås också sänds i SVT) kan jag garantera att det blir politik på olika sätt.

I augusti ska ett gäng svenska ståuppare utse Sveriges roligaste partiledare medan andra ståuppare ska hitta Sanningens minut i politiken. Det kan återigen bli till att hålla i hatten.

Kommer alla tycka om det? Nej.

Kommer det göra fler intresserade av politik? Förhoppningsvis – men det är inte huvuduppgiften. Satir och politisk humor kan förmodligen sänka trösklar och vidga perspektiven, göra några fler lite mer nyfikna och lite mer insatta kring frågor som kan förefalla tunga eller svårtillgängliga. Men humor och satir har ett helt eget existensberättigande där verkshöjd, relevans, tajming och fingertoppskänsla ofta är det avgörande precis som i andra genrer.

För jag tror att det är ett behov vi människor har - att låta den egna tanken flyga in i en annan människas tankebanor, som ibland kan vara smått eller helt crazy.

Och jag tror att det är viktigt i såväl bra som dåliga tider.

Skrattet och humorn i sig behöver de flesta av oss människor för att mäkta med att ta ansvar för allt som kretsar omkring oss i jobb, vardag och samhället i stort. Några gillar det hårdkokta och andra föredrar det snälla och varma. Oavsett hoppas jag att vi på SVT kan bjuda dig på några riktigt goda skratt och en och annan insikt med valåret som fond.

 • 20 år av minnen

  20 år är en lång tid när man ska summera och se tillbaka i backspegeln. För 20 år sedan startade SVT:s Barnkanalen. Sveriges första svenska kanal enba... Blogg
 • Humor forever

  Länge var politisk satir och politisk humor en genre som saknades, eller helt enkelt inte lyckades, i svensk tv. Men så kom Svenska nyheter och vi sat... Blogg
 • Gigantiskt researcharbete bakom SVT:s Valkompass

  Vår publik gillar nyheter om politik. Det gäller inte minst ett valår. Men bland alla utspel, kriser och avslöjanden är det en publicering som alltid ... Blogg
 • SVT stärker beredskapen

  Lokala, digitala VMA startas nu, bland flera andra saker, för att stärka beredskapen. Blogg
 • "En mästerlig sportsommar i SVT"

  Det är semestertider och SVT Sport håller både sommaröppet och full fart. Från midsommar och en bit in i september sänder SVT Sport från sex världsmäs... Blogg
 •  Grävande journalister – jobbiga och ovärderliga

  Mer än en makthavare har suckat och duckat. För grävande journalister är jobbiga och envisa. När det gäller att avslöja maktmissbruk, korruption eller... Blogg