"Sommartorka i nyhetsflödet tror vi inte på"

Nyhetsintensiteten och publikens förändrade vanor har gjort att SVT ställt om nyhetsarbetet. Bevakningen i sommar förstärks med extrainsatta program och ökad bemanning. Vi laddar upp inför höstens val.

Foto: Janne Danielsson/SVT

”Sommartorka” var ett vanligt ord på redaktioner. En tid med semestrar, lediga makthavare, tv-tablåer fyllda av repriser och få händelser. Ordet är kanske på väg att förpassas till historien.

Pandemin präglade de senaste två somrarna. Nu är vi mitt inne i ett anfallskrig i Europa och på väg mot höstens val. Världen över märks effekter av klimatförändringar. Kanske väntar också kaos på flygplatser och en ökande oro för den egna ekonomin. Och vi har en riktigt bra sportsommar att bevaka. Bland höjdpunkterna i SVT:s utbud finns fotbolls-EM, friidrotts-VM, VM i ridsport, VM och EM i simning samt EM-veckan.

Publiken förväntar sig uppdateringar av nyhetsläget även på semestern. Inte bara via nyhets-tv-programmen kvällstid, utan numera omedelbart, dygnet runt och via den skärm som är enklast tillgängligast. SVT har ställt om och förstärkt den digitala närvaron för att möta behoven oavsett årstid.

  • Vi liverapporterar i SVT Nyheter dygnet runt i text och video och besvarar publikens frågor. Redaktionens bemanning har förstärkts under sommaren, och är också redo att när som helst vid stora nyhetshändelser sända direkt i SVT Nyheter, SVT Play och i SVT2.
  • Samarbetet mellan riksredaktionen och SVT:s utbyggda lokala nät av redaktioner har stärkts för att säkra en god leverans vid lokala nyhetshändelser under sommaren.
  • Morgonstudion sänder varje vardag mellan kl 7-10
  • Rapport är fortsatt SVT:s publikt största nyhetsprogram och sänder 18 och 19.30. Den sena Rapport-sändningen runt 22 förlängs hela sommaren.
  • Aktuellt fördjupar varje nyhetsdag kl 21 med två programledare. (Historiskt har Aktuellt sommar varit kortare och sänts av en programledare)
  • Under Almedalsveckan direktsänds partiledarnas tal. Ett extrainsatt Politikbyrån analyserar varje kväll den politiska utvecklingen
  • Agenda förlänger säsongen och extrainsätter program om nyhetsläget kräver.
  • I mitten av augusti startar SVT:s valprogram med Partiledarutfrågningar och Politikbyrån den 18 augusti.

Vi önskar alla en fin sommar. Men sommartorka i nyhetsflödet tror vi inte på.