En historisk helg - så här bevakar SVT Nato-frågan

På bara tre dramatiska månader har politikerna omprövat 200 år av svensk alliansfrihet och Sverige står nu av allt att döma på tröskeln till Nato. När det politiska landskapet förändras i snabb takt extrainsätter SVT program, samsänder med finska YLE och kraftsamlar kring förklarande journalistik.

Sällan har vi som medborgare behövt förhålla oss till brådskan i ett så viktigt beslut. Det ställer höga krav på svenska nyhetsredaktioner. SVT Nyheters förhoppning är att ge publiken förståelse och möjlighet att själva bilda sig en uppfattning om Nato.

En intensiv helg väntar och SVT extrainsätter Morgonstudion Special klockan 9.00-11.00 i SVT med Mats Nyström som programledare. Experter och utsända analyserar och fördjupar nyhetsutvecklingen. På lördag fattar Socialdemokraterna i Finland sitt beslut, detta efter att Finlands statsminister och president redan ställts sig bakom en ansökan. I helgen hålls också ett informellt Nato-utrikesministermöte i Berlin som Sverige och Finland är inbjudna till.

SVT Nyheter har förstärkt helgens bemanning för att kunna sända i stora nyhetslägen och har tagit nya kliv för att enkelt försöka förklara begrepp och skeenden. Korta videoklipp publiceras återkommande där experter exempelvis beskriver ”Vad står ”Nato” för”, ”Vad innebär artikel 5”, ”Vad gör Nato-rådet”.

  • På söndag lämnar Socialdemokraterna besked om Nato. Samma kväll förlängs SVT Agenda och gästas av flera svenska partiledare och innehåller en intervju med Finlands president, programledare är Anna Hedenmo.
  • På måndag förmiddag direktsänder SVT Forum riksdagsdebatten om ett svenskt Nato-medlemskap.
  • På måndag förlängs Aktuellt och sänds delvis från Gotland.
  • På tisdag samsänder SVT ett specialprogram med svenskspråkiga YLE i Finland. Ann-Britt Ryd Pettersson och YLE:s Stefan Winiger är programledare.

Vi fortsätter också att fånga publikens frågor. I uppskattade program – i form av en hearing med Camilla Kvartoft och Alexander Letic – 3 maj svarade experterna i SVT1 på tittarnas frågor. Programmet följdes upp i torsdags med en Natospecial där programledare Andrea Hökerberg fångade publikens frågor som: ”Varför hotar Ryssland Sverige om de inte vill att vi ska gå med? Är inte det kontraproduktivt?”. Efter programmet chattade experterna med användarna.

I partiledardebatten i söndags kunde SVT också erbjuda publiken den enda möjligheten som funnits att höra partiledarna debattera Nato. Den ovanligt samstämmiga duellen mellan statsminister Magdalena Andersson och moderatledaren Ulf Kristersson ses redan som historisk.

Nyhetsredaktionerna har gått på högvarv i drygt två år och bevakat pandemin, kriget i Ukraina och nu Nato och det svenska säkerhetsläget. Snart går vi in i en valbevakning. Jag är glad för SVT:s förmåga att snabbt växla upp och ställa om, för medarbetarnas engagemang och för publiken stora intresse.