Nu lägger vi ytterligare en titel till diskussionen

Under den intensiva debatten sedan #metoo briserade har SVT hanterat frågor om manlighet och våld i en lång rad produktioner. En av dem väckte stark kritik - Persona non Grata om komikern Soran Ismails tillvaro efter att han anklagats för våldtäkt. En stor del av ilskan handlade om att SVT gjorde fel som gav honom utrymme och att det var okänsligt mot de som anklagat honom. En röst i kritiken stack ut.

Ta det som en man, Bianca Kronlöf

Bianca Kronlöf, skådespelare och komiker, publicerade på Instagram ett öppet brev till Soran Ismail. Videon vibrerade av ilska, sorg och frustration. Hon var kritisk till SVT men hennes ärende var framför allt ett annat: Hon uppmanade komikerbranschen att ta ansvar för sin unkna kvinnosyn och tystnadskultur. Jag ringde Bianca. Att tala med henne var som att öppna ett fönster efter att debatten en lång period handlat om goda mot onda och om vilka som har rätt att höras och inte.

Vårt samtal ledde till en ny tv-produktion. I Ta det som en man talar Bianca Kronlöf med män om våld och manlighet. I enskilda möten och från scenen utforskar hon vägar som leder till förändring, inte uteslutning, av förövaren och hon uppmanar männen att själva göra upp med den våldskultur som i det närmaste normaliserat det faktum att också männen utsätts för stora mängder våld – av varandra.

Den mediala offentligheten graviterar lättare mot konflikter mellan individer – gärna en demoniserad man och en demoniserad kvinna - än mot strukturella frågor och lösningar på komplexa problem. Skuldfrågan har långt större sprängkraft än vad som kan utvinnas ur till exempel mekanismerna i våldsamma relationer, drivkrafterna bakom prostitution, stigmatiseringen av människor som offentligt beskrivits som förövare eller rättssystemets oförmåga att lagföra våldtäktsmän.

Nu lägger vi ytterligare en titel till diskussionen där SVT vill bidra med övergripande frågeställningar och många perspektiv. Efter ”En våldsam kärlek”, ”Kropp till salu”, ”Persona non grata”, ”Metoo – hösten som förändrade Sverige” och ”De rättslösa” kommer nu Bianca Kronlöfs ”Ta det som en man”. Med humor, patos, nyfikenhet och empati tar hon oss med i två avsnitt och en avslutande ståuppföreställning. Inte missa!

På SVT play söndag 8 maj och i SVT 1 kl. 22.20. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.