Dygnet runt, året om

Många av våra dokumentära serier filmas under väldigt lång tid med små, tajta team. Tanken är att man genom att bygga ett förtroende hos de inblandade och följa ett skeende över tid ska lyckas komma åt den mest sanningsnära berättelsen. Säkert är det oftast sant. Men ibland kanske verkligheten kan skildras bäst genom en ögonblicksbild, fångad ur många vinklar? Det är i alla fall vad vi har velat åstadkomma med serien Uppdrag: Håll Sverige vid liv som har premiär idag.

Uppdrag: Håll Sverige vid liv. En bebis blir undersökt av läkare

En vanlig tisdag i december 2021 placerades 40 kamerateam på ett stort antal vårdinrättningar, sjukhus, ambulansstationer och kliniker över hela landet. Under ett dygn följde vi vardagslivet i den svenska vårdapparaten: patienter och personal som kom och gick, små ingrepp på vårdcentralen och livräddande operationer på Universitetssjukhuset, ett samtal med en orolig anhörig på ett ställe och ännu en tålamodsprövande rehabövning på ett annat, ett par som kom in till förlossningskliniken samtidigt som någon närmade sig slutet av sitt liv några mil därifrån. Resultatet av allt detta filmande blev en fem timmar lång dokumentärserie som man med fog kan kalla ett tvärsnitt av den svenska vården idag.

Berättelserna inifrån sjukhusen under pandemin var förfärliga, och lika mycket som vi oroade oss över patienterna på IVA bekymrade vi oss över vårdpersonalen. Hur skulle de orka? Skulle resurserna räcka till? Och vem skulle annars tvingas fatta de omöjliga besluten om vem som skulle prioriteras? Redan inför förra valet var vården en topprioriterad fråga för svenskarna och Covid har förstås spetsat till frågeställningarna ännu mer. Uppdrag: Håll Sverige vid liv är inget debattinlägg eller partsinlaga, vi har varit på vårdenheter både inom regional och privat regi, följt såväl avancerad kirurgi som hemsjukvård och framförallt funnits på plats över hela landet eftersom förutsättningarna att både bedriva och få tillgång till vård i stor utsträckning avgörs av var man bor. En bild som stannat kvar hos mig är ambulansutryckningen i Kalix där larmet gäller en person med akuta andningsproblem, helikoptern är satt ur spel i de stränga 40 minusgraderna och framkörningstiden för ambulansen är en timme och femtio minuter… Man blir ödmjuk inför besluten som måste fattas och imponerad av pragmatismen hos de som är satta att göra det.

Jag tycker annars att seriens främsta styrka är just vardagligheten. Att jobba i den svenska vården är inte som att kliva in i ett avsnitt av Grey’s Anatomy. Det är mer datorstrul än storslagna hjälteinsatser efter tågkrascher, men framförallt präglas vardagen av att fira de små segrarna, att finnas närvarande i varje litet möte och att förstå att det som kan vara en vanlig arbetsdag för mig kan vara den viktigaste eller svåraste dagen i livet för den jag möter. Medan politikerna debatterar och budgetposterna flyttas runt så fortsätter verksamheten inne på våra vårdinrättningar att rulla. Dygnet runt, året om.

Uppdrag: Håll Sverige vid liv har premiär på torsdag den 5 maj på SVT Play och 20.00 i SVT1. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.