SVT extrainsätter en serie nyhetsprogram om Nato

Ett nödvändigt beslut i ett nytt säkerhetspolitiskt läge. Eller ett beslut som tvärtom riskerar Sveriges säkerhet och som i onödan stressas fram. Sverige är på väg att fatta ett historiskt beslut som, oavsett utgång, kan påverka generationer av svenskar. SVT satsar därför på en serie extrainsatta program om en eventuell svensk Nato-anslutning. Vår ambition är att förklara, fördjupa och att svara på publikens frågor.

På tisdag 3 maj 20.00 sänder SVT1 en utfrågning av svenska och internationella experter. Vad blir konsekvenserna av ett svenskt medlemskap i Nato? Vad blir konsekvenserna av att stå utanför? Programledare är Camilla Kvartoft och Alexander Letic.

Förebilden är det specialprogram om Corona-viruset som extrainsattes i pandemins inledning, och är ett led i ett ständigt pågående arbete att oftare bryta tablåer i stora nyhetslägen. Rysslands anfallskrig i Ukraina har helt förändrat vår utsändning av nyheter och denna mer intensiva bevakning kommer fortsätta en lång tid framöver. Nu lägger vi alltså i en extra växel och fördjupar även Nato-bevakningen.

En lärdom från pandemin är hur mycket bättre vår journalistik blir av att ta tillvara publikens frågor. Via SVT Nyheters liverapportering välkomnar vi frågorna och ger kontinuerligt svar både i flödet och i ett uppskattade moment i Morgonstudion. Vi förstår bättre vad publiken har för behov och kan fördjupa raka frågor som ”Vad vill Putin?” och – i krigets inledning – ”Varför bombas inte den kilometerlånga militärkolonnen?”.

För att fånga upp publikens frågor även om Nato extrainsätter vi också i mitten av nästa vecka programmet ”Nato Special” i SVT2. Programledare Andrea Hökerberg tar hjälp av experter och våra utsända för att svara på frågeställningarna.

Vi vet inte vilken dag besked om eventuell anslutning kommer, men oavsett besked och oavsett tidpunkt avser vi också extrainsätta ett nyhetsmagasin om det fattade beslutet. Vi samarbetar nära med YLE, vår systerkanal i Finland, och undersöker också förutsättningarna för gemensamma sändningar.

Givetvis präglar frågan om Nato-anslutning fortsatt både våra ordinarie och förlängda nyhetsprogram i TV och bevakningen på SVT Nyheter.


Michael Kucera, programchef samhälle SVT Nyheter

Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter och Sport