Minoriteter i fokus

Vårens minoritetsutbud är fullt av spännande berättelser, människor och livsöden som ger en större bild av hela Sverige. För mig är det en viktig del av public services kärna. Programmen på minoritetsspråken har ofta ett annat kulturellt utgångsperspektiv och alltid med starka berättelser och bred underhållning i fokus. Allt är inte till för alla, men förhoppningsvis finns något för de flesta.

Foto: SVT

Berättelsen om heterosexuella Daniel som gärna vill ha barn men inte har en fast relation lämnar ingen oberörd. I dokumentären Drömmamma sökes, som sänds den 26 maj, fångas föräldraskap, biologiska klockor och barnlöshet upp i en stark historia oavsett språk och kultur.

Och just Kulturkrockar, tvåspråkighet och kärlek står i fokus i SVT:s nya bakprogram, Bakat med kärlek som har premiär den 27 maj. Med bakning i centrum är programmet ett riktigt litet glädjepiller att förgylla våren med. Gillar du att baka? Då är det här programmet för dig!

Riksdagen har bestämt att det finns fem nationella minoriteter. Fem folkgrupper som har haft betydelse för vårt samhälles utveckling genom historien – och i nutid. De har också lyft fram teckenspråk och gett dessa sex grupper en särställning i SVT:s sändningstillstånd. Minoritetsspråken är en levande del av vårt samhälle och då allt fler visar intresse för sina rötter, sin hembygd och sina förfäders kultur växer intresset och behoven. Programmen SVT gör på minoritetsspråken ger också hela publiken, oavsett språkkunskap eller bakgrund en chans att lära känna våra nationella minoriteters kulturer och språk bättre.

När jag får mail från tittare som känner sig nyfikna, lite mer insatta eller sedda på ett nytt sätt värms mitt public service-hjärta lite extra. För ibland är syftet att lyfta ämnen och personer och berättelser och röster som har svårare att göra sig hörda. Ibland är syftet att underhålla, synliggöra och låta alla få vara sitt bästa jag. Ibland får program flera nya betydelser i betraktarens öga.

Jag blir glad när jag får mail från hörselskadade som efter att ha sett programmet Marika Carlsson - Nyfiken döv, berättar hur de fått mod att anmäla sig till teckenspråkskurser och därmed fått ett nytt liv med ett nytt språk. “Jag tänkte; kan Marika kan jag” skrev en tittare med soliga hälsningar. Eller när vi ser hur Sexy hands, ett helt nytt datingkoncept, reser över världen och kanske bidrar till fler teckenspråksprogram jorden runt och en större synlighet för teckenspråket.

Jag är stolt över SVT, och jag är stolt över de program SVT gör på minoritetsspråken. Det finns något för alla, även här. Något nytt för den nyfikne, något bekant för den berörda. Men allt passar inte till alla, för även inom en minoritetsgrupp finns lika många åsikter som individer. En minoritet är ingen homogen grupp, här finns precis som i resten av Sverige flera olika åldersgrupper med olika intressen. Så nej, allt är inte för alla men det finns förhoppningsvis något för de flesta. Det är det som är att vara hela Sveriges Television.