Därför öppnar SVT en redaktion i Härjedalen

SVT inviger nu den 45:e redaktionen i landet, i Sveg. Det finns flera anledningar till att SVT vill finnas nära medborgarna, skriver Mark Cummins, redaktionschef och ansvarig utgivare.

SVT:s vd Hanna Stjärne inviger den nya redaktionen i Sveg.

SVT:s vd Hanna Stjärne inviger den nya redaktionen i Sveg. Foto: Nina Funke/SVT

Det finns två stora anledningar till att det är viktigt för SVT Jämtland att utöka närvaron i Härjedalen med en reporter baserad i Sveg.
Det stora skälet handlar om demokrati som helt enkelt inte kan fungera ordentligt utan att vi som medborgare är informerade och engagerade. Det är ett välkänt och ofta upprepat grundsanning inom samhällskunskap – men de senaste tidens händelser i vår egen geopolitiska bakgård har för oss alla lyft vikten av tillgång till flera röster och perspektiv som lokal journalistik ger.

Det andra skälet är att ju fler lokala reportrar på fältet lokalt desto bättre förstå vi de mest angelägna frågorna i våra samhällen i hela Sverige. Det är lättare att hitta en gemensam grund när vi alla är lite mer uppdaterade, kunniga och nyfikna om vad som händer omkring oss – och hos andra.

Nära härjedalingarna
Det är därför det är så viktigt att vi baserar en reporter i Härjedalen. Vi gör det för att bli bättre på att spegla vardagen för härjedalingar – att vara först på plats, att ställa de mest angelägna frågor och – helt enkelt – lyssna på de diverse röster och perspektiv som finns.

När det är som bäst, har lokal journalistik förmågan att bygga gemenskap. Det är min förhoppning att vår ökade närvaro i Härjedalen bidrar till att fånga vår samtid genom att ta fram egna nyheter om människor, kultur, politik, skolor och företag.

Maria Broberg, reporter i Sveg och Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT

Maria Broberg, reporter i Sveg och Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT

SVT har sedan några år satsat på att öka närvaron i landet. I år kommer vi, förutom i Sveg, att öppna redaktioner i Dorotea, Västervik och Åmål.

Vad tycker du att vi ska bevaka i Härjedalen?

Vilka historier berättas inte? Vad bör granskas? Kontakta oss gärna här.

Mark Cummins
redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Jämtland