ÄTSTÖRT - om att våga berätta om den tunna linjen mellan friskt och sjukt

”Jag har aldrig berättat för någon att jag har en ätstörning” säger en av de medverkande i SVT:s nya serie ”Ätstört”. Ett citat som fångar modet hos de medverkande i serien, och som även visar på producenten Malin Attefalls ambition att fler ska våga berätta, att de själva och anhöriga ska kunna ta del av ny kunskap.

Anthony Yigit trodde att ätstörningar bara drabbade tjejer, tills han insåg att det han själv gjorde i boxningsvärlden var sjukt. Foto: Pia Lehto, SVT

Anthony Yigit trodde att ätstörningar bara drabbade tjejer, tills han insåg att det han själv gjorde i boxningsvärlden var sjukt. Foto: Pia Lehto, SVT

Serien i tre delar skildrar hur det är att balansera på den tunna linjen mellan att vara hälsosam och sjuk. Vi möter Ida, Anthony, Cassandra, Agnes och Jonathan som berättar öppet om sina erfarenheter av ätstörningar; när de insjuknade, hur deras omgivning påverkades och hur de kämpat med att tillfriskna. Det är starka berättelser som berör och som förhoppningsvis kan öppna för samtal kring ätstörningar hemma i tv-soffan. För det är många som har en person i sin närhet med ätstörningar.

Förutom de modiga berättelserna så medverkar några av världens främsta ätstörningsforskare, som förklarar hur något så hälsosamt som viljan att äta rätt och träna bra kan utvecklas till vår dödligaste psykiska sjukdom. Serien är baserad på vetenskap och producenten Malin Attefall tillhör SVT:s dokumentär- och vetenskapsredaktion.

Och det finns många missuppfattningar och myter kring ätstörningar idag, där just vetenskap och fakta behövs. Det är till exempel vanligt att tro att bara kvinnor drabbas, att alla som är sjuka är utmärglade och att det ”bara är att börja äta” för att bli frisk. Men ätstörningsproblematiken är tyvärr mycket mer komplex än så. Därför är en viktig del av serien att lyfta fram korrekt fakta och den senaste forskningen kring ätstörningar. På SVT.se kommer också flera artiklar om ämnet att publiceras, med länkar till originalstudierna.

Det finns en risk att personer med ätstörningar kan bli triggade av de medverkandes berättelser. SVT är medvetna om problematiken och publiceringarna är väl genomtänkta och granskade. Redaktionen har tagit hjälp av experter i frågan och har till exempel arbetat med att rama in påståenden kring vikt och utseende med korrekt fakta. Programmet kommer också förses med en varningsskylt och hänvisningar till var man kan få hjälp. Ätstörningar är svårt ämne men SVT har bedömt att det är för viktigt för att inte lyfta.

Ämnet är komplext och för de drabbade och deras anhöriga är det ofta förknippat med skam. Förhoppningen är att publiken ska få en ny, bredare bild av vad sjukdomen innebär.

Ätstört är en angelägen faktaserie som bidrar till uppdaterad kunskap och att bryta tabun om psykisk ohälsa. Det är public service inte bara för en ny generation, utan för många generationer som drabbas när någon blir sjuk.

Ätstört | SVT Play Länk till annan webbplats.