Ytterligare satsning på minoritetsspråksnyheter i SVT

SVT fortsätter satsningen på minoritetsnyheter när finskspråkiga redaktionen Uutiset nu lanserar ett nytt fördjupande tv-program. ”15 Minuter från Uutiset” har premiär på söndag och tar nyhetsämnena ett steg längre.

Programledarna Jasmin Lindberg och Jukka Painilainen och

SVT har i mer än 30 år gett publiken i Sverige nyheter på finska. Nyhetsarbetet har utvecklats löpande och sedan länge finns Uutiset i SVT2, online på svt.se samt på SVT Play.

Det nya fördjupande programmet på finska ingår i en stor SVT-satsning på minoritetsnyheter. Förra året utökade SVT Sápmi sitt erbjudande med ett nytt tv-program och en nyhetssajt Länk till annan webbplats.. Sedan tidigare samarbetar SVT med NRK kring Oddasat som sänds i SVT2 varje vardag. Public service-utbudet av nyheter från den samiska världen har aldrig varit större.

Och nu fortsätter utökningen även på finska. ”15 minuter från Uutiset” ska sändas 18 gånger per år, uppdelat på en vår- och en höstsäsong.

En viktig fråga att fördjupa är hur finska språket lever och kommer att överleva i Sverige. Möjligheten att både lära sig språket och kunna använda det i olika sammanhang är viktig för många. Språkfrågan kommer belysas ur olika perspektiv under våren.

En annan aktuell fråga är relationen mellan Sverige och Finland efter pandemin. För två år sedan var det enkelt att resa sig mellan länderna – vare sig det var för arbetet eller fritiden. Under pandemin har många tvingats ställa om, noggrant följa regler och restriktioner, anpassa sig till osäkra omständigheter som har påverkat vardagen mellan två länder. Hur ser framtiden ut – kommer den här tiden lämna spår eller till och med skav mellan länderna?

För att bättre bevaka sverigefinska perspektiv i hela landet rekryterar redaktionen också en ny fast medarbetare i Övertorneå. Och i tv-huset i Stockholm färdigställs just nu en helt ny studio som publiken får se för första gången den kommande helgen.

Utbudet i de dagliga tv-sändningarna från Uutiset kommer fortsätta att utvecklas, samtidigt som arbetet med de finskspråkiga nyheterna online vässas med förhoppningen att nå nya användare. Ambitionen är att på sikt både publicera mer originaljournalistik än tidigare – och öka snabbheten i rapporteringen.

Sändningstid: Söndagar kl 16.05 på SVT2 och SVT Play natten före kl 02:00.

Päivi Milanovic, redaktionschef Uutiset

Michael Österlund, programchef lokala nyheter och minoritetsnyheter