Tack Fredrik!

Efter över 300 program och 20 säsonger sänds ikväll det allra sista Skavlan.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Annie Wegelius, som var programdirektör på SVT då för 12 år sedan, låg bakom värvningen av Fredrik Skavlan och hon var också hjärnan bakom att programmet var och är ett samarbete mellan Sverige och Norge. Skavlan gjorde en strålande entré och blev snabbt en oumbärlig del av många miljoner svenskars fredagsvanor.

Det är inget annat än mäkta imponerande att programmet genom alla år hållit en nivå i världsklass. Det gäller såväl publiksiffror som gäster, innehåll och spännvidd. Idag är det en självklarhet men när programmet började sändas var det helt nytt att bjuda in personer med olika bakgrunder och ofta med vitt skilda åsikter, som delade med sig av sina livserfarenheter.

Fredrik Skavlan och hela redaktionens har haft en särskild förmåga att få till en helhet. De har klarat av just balansgången med gäster med skilda erfarenheter och varierade ämnen – ofta på en och samma gång – i en imponerande spännvidd mellan sorg och glädje, skratt och gråt, allvar och lekfullhet.

Vi har fått möta Dalai Lama, Malin Persson Giolito, Stephen Fry, Greta Thunberg, Malala, Bruce Springsteen, Marianne Mörck – listan kan göras hur lång som helst. Aktualiteten och timingen har varit imponerande. I första programmet 2009 gästade dåvarande statsministern Göran Persson. Och ikväll avslutar programmet med Sveriges nyvalda statsminister Magdalena Andersson som gäst.

Jag tror att spännvidden och timingen är unik och jag tror att en stor del av programmets storhet och särprägel ligger just där. I varje program och över alla säsonger har det breda spektrum av gäster och temperament blivit spegel över livets olika dimensioner och kontraster. Det skapar igenkänning, ibland fascination och ganska ofta hopp. Fredrik Skvalan leder samtal som blir underhållande och avslappnade samtidigt som de är skarpa och modiga. En särdeles framgångsrik mix. Fredagens finalprogram är ytterligare ett lysande bevis på just det.

Nu är sista manuskortet kastat. Tack Fredrik!

Fest för Fredrik Skavlan

Foto: Fennika Borg Palm och Pernilla Thelaus