SVT storsatsar på minoritetsspråksnyheter

SVT har ett ansvar för minoritetsspråken i Sverige. Det är ett av de uppdrag som gör public service speciellt och viktigt. Nyhetsprogram på finska och samiska har funnits länge men nu genomförs en storsatsning för att ytterligare stärka och bredda nyhetsutbudet.

Det senaste året har varit expansivt för SVT Sápmi, vår samiskspråkiga redaktion i Kiruna. Ett nytt fördjupande tv-program har lanserats, det finns både i SVT Play och SVT2. Från och med 1 december finns också nyheter på samiska lättillgängligt på svt.se – en av de snabbast växande nyhetssajterna i landet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Behovet att kunna ta del av nyheter både i tv och online är förstås lika stort oavsett om de är på svenska, samiska eller finska. Den samiska sajten svt.se/nyheter/sapmi använder samma publicistiska utgångspunkter som övriga svt.se. En kombination av video, text, bild och grafik har gjort svt.se till en högt uppskattad tjänst och jag tror och hoppas att vår samiska publik kommer gilla att hitta nyheter snabbt och lätt via appen eller i datorn.

SVT och Sveriges Radio har i flera år arbetat tillsammans med den samiska bevakningen och samarbetet med Sameradion fortsätter genom att planering och vissa granskningar även framöver görs gemensamt. Flera konton i sociala medier kommer att skötas tillsammans med Sveriges Radio och online kommer det att finnas hänvisningar till SVT:s och Sveriges Radios respektive sajter. SVT fortsätter också samarbetet med norska NRK som vi samsänder nyhetsprogrammet Oddasat med.

Sammantaget finns det nu ett rekordstort nyhetsutbud på samiska från public service. Jag är mycket imponerad av det förändringsarbete som medarbetarna i Kiruna har genomfört under ledning av SVT:s erfarna projektledare och tf redaktionschef Linda Hermansson.

Både finskspråkiga nyhetsprogrammet Uutiset och SVT Sápmi satsar stort på nyhetsvideo, vilket användarna tydligt kommer att märka. SVT har också som ambition att en större andel av nyheterna från minoritetsredaktionerna ska uppmärksammas i riksnyheterna och av andra nationella redaktioner.

Uutiset startar i början av nästa år ett nytt fördjupande program. ”15 minuter från Uutiset” sänds 18 gånger per år och finns både i SVT2 och i SVT Play. SVT:s finskspråkiga redaktion jobbar just nu för fullt med utvecklingsarbetet, under ledning av redaktionschefen Päivi Milanovic. Premiär i februari 2022.

SVT:s minoritetsnyheter flyttar fram positionerna och förbättrar utbudet. Jag tror och hoppas att den del av vår publik som vill ta del av SVT:s nyheter på finska eller samiska ska uppskatta mer fördjupning i tv, samtidigt som nyhetsutbudet online utvecklas och blir snabbare.