Tuffa och kunniga – därför är SVT:s nyhetsprogram samlande

SVT:s samlande roll talas det ofta om, och kanske tänker många på Melodifestivalen och På Spåret. Men lika viktigt är när hundratusentals får gemensamma upplevelser av Vinterstudion. Och det som sker när omvärlden gungar. Publiken väljer oss. Och politikerna.

Det är ingen slump att det är Aktuellt som blir landets scen när Sveriges styre står på spel. Det är i Aktuellt vi allra först får höra partiledarna Magdalena Andersson, Märta Stenevi och Nooshi Dagostar när en uppgörelse om att släppa fram Andersson som statsminister blev klar förra veckan. Redaktionen fick besked om politikernas närvaro tio minuter före sändning men tar med självklarhet kommando över samtalet. Nyfiket, lyhört och kunnigt. Genomslaget blir stort och intervjuerna citeras i nära alla svenska medier.

Aktuellts och SVT:s trovärdighet inte bara förvaltas utan byggs på. Den historiska onsdagen visar sig åter nyhetsredaktionen från sin allra bästa sida. Via liverapportering och analyser guidas vi via svt.se genom dagen, och på kvällen är våra stora TV-program återigen samlande och huvudpersonerna är alla där. 800.000 ser Aktuellt, över en miljon väljer Rapport. Politikbyrån och för kvällen direktsända 30 minuter fördjupar händelserna och så fort nästa dag gryr är Morgonstudion där och hjälper oss att begripa.

Det var också i Aktuellt Jimmy Åkesson, Ebba Busch och Elisabet Svantesson för första gången tillsammans framträdde, när de enades om ett motförslag till regeringen budget tidigare i november.

Vi är glada för förtroendet. Från publiken främst men också från politiker som vet att de kliver upp på en samlande scen och som aktivt väljer ett sammanhang där de i direktsändning får tuffa frågor av kunniga och pålästa programledare.

I ett dystopiskt alternativ hade de kunnat kommunicera genom egna sociala medier, utan motfrågor men också utan att nå ut lika brett och utan att öppet låta sig frågas ut. Deras trovärdighet hade negativt påverkats liksom svenskarnas möjlighet att samlas kring direktsända stora ögonblick och att uppleva dem tillsammans.

Nu spänner vi bågen inför den fortsatta politiska turbulensen och gläds åt att tablålagda, direktsända TV-nyheter i en digital värld fortsatt håller ställningarna.