1 mot Sverige

Snart är det premiär på höstens stora satsning med Babben Larsson. Programmet heter 1 mot Sverige och är en direktsänd frågesport på söndagar klockan 20.

Bild på Erik Ekstrand, Babben Larsson och Farah Abadi.

Erik Ekstrand, Babben Larsson och Farah Abadi. Foto: Karl Nordlund/SVT

Jag var nyss på mitt första ”lära-känna-samtal” med min sjuårige son som just börjat ettan. Läraren Marie underströk att hon fokuserar på att skapa lust för lärande i stället för att prioritera kunskapsinhämtning. Läxan som kommer hem varje vecka ska vara rolig och få sonen att bli nyfiken snarare än kunnig. Jag älskar hennes tanke.

När jag var liten fick jag nämligen testa en fiol hemma hos en vän till pappa. Att stå och fila med stråken var helt ljuvligt. Min, inte så rike, musiker till pappa trixade fram privatlektioner hos Göteborgs bästa fiollärare vars pedagogik byggde på att absolut aldrig använda stråken det första halvåret. Jag fick enbart spela ”gitarr” på strängarna, för att lära mig instrumentet från grunden. Så oerhört trist. Jag ville ju dra med stråken! Jag slutade. För lusten och min nyfikenhet dog ut.

1 mot Sverige är en direktsänd frågesport som vi hoppas ska samla familjerna. En ensam tävlande i studion tävlar i direktsändning mot resten av Sverige som deltar via duo-appen. Inspirerade av fysik och kemi genomför vi spektakulära experiment där man gissar utgången, närmast rätt svar gäller. Tre experiment är förinspelade och fyra genomförs live i studion eller utanför tv-huset.

Det är inte tänkt att vara Sveriges smartaste program, det är tänkt att vara Sveriges mest lustdrivna program. Med humor, fascination och spännande tävling kommer vi väcka nyfikenhet kring fysikens lagar, kemiska processer och annan kunskap som kan anses vara viktig eller helt oviktig. Kunskapsnivån spelar faktiskt inte så stor roll i just det här programmet.

Här använder vi lust, värme och en välkomnande famn för att alla i Sverige – oavsett vilken kunskap du sitter på från början ska kunna samlas framför SVT. Oavsett hur bra du kan svenska, oavsett om du växte upp med boken ”Så funkar det”, oavsett om du brinner för naturfenomen eller inte så har du en chans att gissa rätt.

Babben Larsson är programledare och leder den tävlande genom programmet där en ensam ska försöka besegra den kollektiva intelligensen från ett helt land. Babben har till sin hjälp Erik Ekstrand och Farah Abadi som genomför storslagna experiment där kunskap, fascination och humor blandas hej vilt.

Hur många kilometer i timmen faller den tre ton tunga båten som släpps från 40 meters höjd – faller ett föremål snabbare ju tyngre det är? Är det lättare eller svårare för en tyngdlyftare att lyfta vikter under vatten? Hur påverkas tyngdkraften av att man är under vatten?

Vill jag hävda att 1 mot Sverige är ett kunskapsprogram? Nej. Det är ett underhållningsprogram.

Vill jag hävda att 1 mot Sverige är underhållande kunskap för barnfamiljen? Ja. Vi väcker nyfikenhet utan krav på förkunskap. För svaret på denna frågesport kan du inte ens googla dig fram till. Varje fråga är unik. Varje fråga är ganska knasig.

Med Babben, Erik och Farahs genuina värme och närhet till skratt så är jag övertygad om att vi kan samla familjen. Hos oss. På SVT. Bara tanken på det gör mig stolt. Håll tummarna. Snart kör vi.