SVT satsar på gemensamt familjetittande i SVT Play

Den 1 oktober är det seriestart på familjeserien Mer panik i tomteverkstan i SVT Play. Men innan den egna julpaniken börjar accelerera i bröstet - nej, riktigt än är det inte jul.

Julina (Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou), Julle (Elis Nyström), Tomten (Per Andersson), Skogsrået (Alida Morberg) och Snögubben.

Julina (Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou), Julle (Elis Nyström), Tomten (Per Andersson), Skogsrået (Alida Morberg) och Snögubben. Foto: Ulrika Malm/SVT

Den här serien är en fristående fortsättning på julkalendern 2019 och handlar om vad som händer i Tomtebyn när det inte är jul. Tomtefar (Per Andersson) har blivit lämnad av Tomtemor (Pernilla Wahlgren) och har en knepig situation att som ensamstående klara vardagspusslet med barn och nissar, förhålla sig till ex-svärföräldrar (Christina Schollin & Peter Dalle) och hinna rasta renarna. Mycket går snett, identifikationsfaktorn är hög och det är väldigt underhållande för både barn och vuxna. Det är en serie som samlar hela familjen och med skratt och identifikation bygger en gemenskap över generationsgränserna i TV-soffan.

För många människor i Sverige har det senaste 1,5 året präglats av ovanligt mycket gemenskap i just TV-soffan. För många andra har året tvärtom präglats av enorm ensamhet. SVT har gjort ett stort jobb under pandemin med att erbjuda både nyhetsbevakning, informationsförmedling men inte minst möta behovet av underhållning och sällskap i en speciell tid. Den årliga undersökningen från SOM-institutet visar att förtroendet för SVT stärkts för tredje året i rad. Kanske är det ett kvitto på att SVT lyckats vara det där angelägna sällskapet för många.

Program som samlar familjen och som ger en gemensam upplevelse för både barn och vuxna har länge varit en viktig del av Public Service-erbjudandet. I det nuvarande sändningstillståndet står att SVT ska erbjuda ett mångsidigt programutbud som omfattar allt från det breda anslaget till mer nischade programtyper. Historiskt har titlar som Saltkråkan, Svensson Svensson och Fem myror är fler än fyra elefanter gjort jobbet att med bredare anslag förena flera generationer i skratt och/eller gemensamt lärande. Idag heter programmen kanske Bäst i test, Melodifestivalen och Fråga Lund. Eller Världens värsta kungar – en infotainmentserie som också har premiär i oktober och som förenar historia och humor för hela familjen. Handhållna av programmets ciceron Erik Ekstrand får vi hoppa in i historien, som det kan ha gått till, och återuppleva några av världshistoriens mest omtalade kungar, kejsare och härskare. Man kan kalla det underhållande folkbildning. Eller ett ”vad vi tillsammans bör veta” där ett gemensamt lärande om vår historia och omvärld skapar en känsla av gemenskap i ett heterogent samhälle.

De TV-program som lyckas samla till generationsöverskridande skratt, lärande och upplevelser gör inte bara avtryck i familjemedlemmarnas minnen, utan bidrar även till ett slags kollektivt minne. De blir som minneslappar över barns och vuxnas gemensamma referenser, humor, aktuell tematik och tonalitet från en viss tid och bidrar till berättelsen om Sverige. Ett Sverige i ständig utveckling, med nya generationer barn och föräldrar och många olika familjekonstellationer. Nya familjer där inte alla fått Bolibompa med bröstmjölken, inte satt med sina föräldrar och följde dramat bakom kulisserna i TV-serien Varuhuset och som inte känner igen referenserna i medeklasshumorn i Sune. SVT som familjens arena får vara med och bidra till skratt, gemensamma TV-upplevelser och varma minnen för nya generationer.

Och möjligen kan det framstå som svulstigt, men inte osant att påstå att TV-innehåll som samlar hela familjen är med och formar Sveriges gemensamma barndom.