SVT bjuder in sportälskarna i de innersta rummen

Ingenting förenar en nation mer än idrotten. Oavsett vilka heta debatter som rasar i samhället lägger vi dom åt sidan om det vankas stora sportevenemangen där vi kan heja fram våra landslag och fixstjärnor. Sverige kan fortfarande stå stilla i ett gemensamt andningsuppehåll på ett tajt upplopp eller en målchans på övertid. Många av våra mest klassiska TV-ögonblick är förknippade med en extraordinär prestation på en idrottsarena.

Johanna Hagström och Linn Svanh i Bäst när det gäller

Johanna Hagström och Linn Svahn, ur programmet Bäst när det gäller. Foto: SVT

SVT har under det senaste året sjösatt en ny satsning på längre dokumentär- och realityserier där vi genom att bädda in filmteamet under en hel säsong kan erbjuda publiken ett unikt inifrån-perspektiv. Det ger oss möjlighet att berätta historier om personliga hinder och mål, intern konkurrens, uttagningar och skador, stolthet och fall för stjärnorna inom våra största idrotter. Den första serien går under titeln Bäst när det gäller och följer det svenska längdlandslaget under VM-säsongen 20/21. Pandemin la sig som ett mörkt moln över hela idrottsvärlden och för Frida Karlsson, Linn Svahn, Ebba Andersson och resten av laget såg det ut som om målet för ett helt liv av hård träning och uppoffringar plötsligt skulle gå upp i rök. Serien sänds i fem timslånga avsnitt med start den 11 oktober som en perfekt uppladdning inför nästa längdsäsong.

I en tid när sporträttigheter handlas via globala agenter och säljs för svindlande summor behöver SVT hitta fler vägar att tillgodose den stora sportpubliken. Även om vi givetvis vill fortsätta vara den självklara leverantören av livesport så behöver vi samtidigt utveckla nya sätt att dela de stora sportögonblicken med tittarna. Genom att producera eget material har vi möjlighet att äga rätten till den svenska idrottshistorien även på lång sikt.

Under hösten pågår också inspelningar av realityserien ”Här kommer Degen!” som följer den anrika klubben Degerfors IF:s efterlängtade återkomst i Allsvenskan. Vi får vara med ända från den nervslitande matchen på Bravida Arena i december 2020 då DIF på sista försöket lyckades avancera från Superettan och gav en hel bruksort framtidshoppet och självförtroendet tillbaka. En klassisk David mot Goliat-historia där frågan är om det är möjligt för värmlänningarna med det stora hjärtat och den lilla plånboken att utmana storstadslagen med sina enorma arenor och ännu större spelarbudgetar. Det blir en berättelse om ett Sverige som många kanske trodde hade försvunnit för gott. Serien om åtta avsnitt har premiär i januari 2022.

Den här dokumentärsatsningen skulle förstås vara omöjlig att genomföra utan det höga förtroende som kollegorna på SVT Sport genom decennier har byggt upp hos Sveriges alla idrottsförbund, aktiva, tränare och internationella partners. Det är detta förtroende som gör att vi kan få tillgång till de innersta rummen och de största stjärnorna, och det är alltså avgörande att vi fortsätter agera som ett gemensamt SVT och är tydliga kring våra respektive uppdrag. Medan vi programproducenter kan och ska producera skildrande, subjektivt berättade historier har SVT Sport ett rapporterande och granskande uppdrag och ingår i nyhetsverksamheten. De organisationer som skildras dokumentärt i ett sammanhang måste kunna granskas oberoende i ett annat och detta ställer krav på att vi samarbetar men inte alltid informerar varandra om de olika publicistiska besluten. Med den balansgången i kroppen och svenska folkets stora sportintresse i åtanke så ser vi fram emot att få erbjuda tittarna spännande, dramatiska och unika serier med gott om gåshudspotential!