SVT Barn lyfter de svåra frågorna

SVT Barn satsar extra mycket i höst på temat “Stopp min kropp” med syfte att stärka barnen när de öppnar dörren till tonårslandet men även de allra minsta får lära sig att de själva bestämmer över sin egen kropp. Temat återkommer i flera av höstens program.

SVT Barn vill lyfta viktiga angelägna ämnen för att ingjuta modet att säga ifrån när vuxenvärlden sviker.

Under pandemin har det kommit larmrapporter om att övergrepp på nätet har ökat. I våra målgruppsundersökningar som vi gör regelbundet möts vi av unga som får dickpicks varje dag. Det har blivit det “nya normala” som många inte ens reflekterar över eftersom det blivit till vardag. Vi får höra berättelser från tjejer som får porr upptryckt i ansiktet i skolan av sina klasskompisar. Porr och våld och förnedring blir som en del av barn och ungas sexualundervisning. Men porr är varken kärlek eller lust eller sex på ett äkta verkligt sätt och det vill vi upplysa om i våra ungserier.

Därför tar vi upp ämnen som sexuella övergrepp i vår dramaserie Jobbigt under hösten. Vi lyfter problematiken med det som sker på nätet, som är barn och ungas sorgliga verklighet idag, i dokumentärserien Snart 13. Och i serien Strula skildras ”slut-shaming”, otrygghet i skolan, grupptryck, sex, alkohol och droger.

Vi informerar den yngre småbarnspubliken om skillnaden mellan bra och dåliga hemligheter i Bolibompaklubben och hur viktigt det är att larma till en viktig vuxen om något känns fel. Bolibompa kommer lyfta att alla bestämmer över sin egen kropp och att det är modigt att berätta om någon gör något man inte vill.

SVT Barn vill bidra till att barn får insikter och livskunskap men samtidigt ge dem pepp och hopp i en många gånger hopplös värld. Kunskap är makt och vi vill att våra tittare blir informerade och att dom ska bli stärkta i att stå emot grupptryck och våga tänka själva och att kunna utvecklas in i tonårslivet och vuxenvärlden med en sund syn på kärlek och veta vad samtycke är.

Får du inte höra från någon annan att tjejer och killar är lika mycket värda så ska du höra det från SVT Barn. Om du inte får höra från någon annan att du får älska vem du vill så ska du höra det från SVT Barn. Och om du inte får lära dig någon annanstans om kroppen och puberteten och att samtycke är livsviktigt så ska du höra det från SVT Barn.