Cyklopernas land - får man skämta om kultur?

Cyklopernas land är samtidsprogrammet där några av landets smartaste kulturhjärnor tar sig an veckan som passerat. Programförklaringen från redaktionen lyder ”kul snack, vassa meningsutbyten, intellektuella djupdyk och riktigt mycket helt vanligt trams”.

Vad är då tanken bakom programmet? I en tid där Abba återförenas, där Kanyes Wests sneakers säljs för miljontals kronor på auktion och kulturdebatten åter rasar om vad som är konst, kan det behövas både sammanhang och oväntade perspektiv för att orientera sig i kulturvärlden.

Kanske funderar några av er över programtiteln Cyklopernas land? För er som gör det kan jag berätta att den syftar på den norske författaren Karl Ove Knausgårds hårda dom över den svenska offentligheten, som han uppfattade som både enögd och ängslig. Det nya programmet vill ändra på det och föra in ett nytt tonläge och fler perspektiv i diskussionen om vår samtid. Förutom samtal och meningsutbyten innehåller programmet även humor och satir. Frågan är om man får skämta om kulturen och på vilket sätt? Vem bestämmer i så fall det och hur högt är det egentligen i tak?

Jag vill gärna tro att samtidskulturen kan ta en plats i SVT:s veckoaktuella bevakning av politik, ekonomi, sport och utrikesfrågor och att vi genom Cyklopernas land kan bidra till att ge den kulturintresserade yngre publiken både skratt, nya perspektiv och tankar på händelser man kanske delat i sociala medier eller diskuterat med vänner. Bli mer nyfikna och insatta helt enkelt. Jag hoppas också att programmet engagerar en publik som vanligtvis inte tittar på SVT:s mer traditionella kulturutbud.

SVT behöver alltid testa nya vägar för att vara relevanta för publiken, men det händer inte alltför ofta att vi ägnar oss åt rena experiment. Därför är vi många som är stolta över de inblandades mod och är nyfikna på resultatet. Oavsett hur programmet tas emot så vill jag hylla just redaktionens lust att experimentera för att nå ut till publiken kring samtida händelser inom kulturvärlden som engagerar, men som sällan diskuteras inom SVT:s ordinarie programutbud. Förhoppningen är att programmet blir omistligt och gör ett avtryck i samtiden, men för att nå dit kan det behövas både mod och tålamod längs vägen, det har inte minst resan kring Svenska Nyheter visat.

SVT har ett rikt kulturutbud, med flaggskepp såsom Babel, Kulturstudion, Kulturnyheterna, K Special och Kontrapunkt. Från och med idag även Cyklopernas land. Kulturen är för alla - även om många kommer att behöva googla för att förstå den briljanta titeln.

Start ikväll torsdag 9 september SVT2 kl. 21.45 samt SVT Play