Drömmar, driv och dramatik i Draknästet

Naturliga sugrör av halmstrån, rengöringsmedel som spar vatten, en ny app för bokning av tågresor i Europa och en automat som erbjuder gratis mensskydd på toaletter i skolor eller på arbetsplatser.

Fem nya drakar ska investera i de smartaste affärsidéerna. Fr v: Jacob De Geer, Shervin Razani, Sara Wimmercranz, Lena Apler, Jonas Eriksson. Foto: Ulrika Malm/SVT

Fem nya drakar ska investera i de smartaste affärsidéerna. Fr v: Jacob De Geer, Shervin Razani, Sara Wimmercranz, Lena Apler, Jonas Eriksson. Foto: Ulrika Malm/SVT


Det är exempel på innovativa idéer som pitchas i höstens Draknästet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för drakarna Lena Apler, Jacob De Geer, Sara Wimmercranz, Shervin Razani och Jonas Eriksson, fem skarpa superstjärnor i affärsvärlden som är redo att investera sin tid, expertis och pengar i de allra bästa affärsidéerna.

Det är spännande att följa hur miljonerna rullar och dramatiken växer när drömmar från hela Sverige tar plats. Innovatörerna kommer från bland annat Höllviken, Karlskrona, Danderyd och Gunnarsbyn i Norrbotten och många av dem är unga, slipade -och vassa i förhandlingarna!

Ett 40-tal idéer har pitchats i Draknästet och under castingen var lägstanivån hög. Kanske inte så konstigt med tanke på att nyföretagandet slår rekord i Sverige. 2020 blev ett rekordår, 73 500 företag startades i Sverige förra året, vilket utgör den högsta siffran sedan Bolagsverket började föra statistik 1984.

Detta innovativa och entreprenörstäta Sverige skildras även i serien Det svenska spelundret. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Den svenska spelindustrin omsätter idag runt 25 miljarder kronor och i Sverige finns över 400 spelstudios som skapat några av världens allra största dataspel. Även i realityserien Vägen till framgång följer vi senare i höst ett antal entreprenörer i deras vardag, och får höra deras berättelser om hur de började med en vision, hur de fick andra att tro på dem, och hur de till sist lyckades.

Varför flera nya programserier på detta tema? Med tanke på det stora intresset för entreprenörskap i dag kan man nog påstå att detta hittills har varit ett underbevakat område. Privatekonomiska frågor, ny teknik, näringslivs- och samhällsekonomi är exempel på högt rankade intressen hos publiken som sällan fått ta plats i tv-tablåerna. Ekonomibyrån Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett annat exempel på en satsning åt det hållet på senare tid.

Med Draknästet i spetsen ger SVT i höst en plattform för människors innovation och spännande drömmar från hela Sverige. Och inte sällan är entreprenörerna både unga och med en samhällsförbättrande drivkraft.

Innovation kommer av latinets innovare, som betyder "att förnya". Vi hoppas att publiken hittar och uppskattar det förnyade programutbudet – och låter sig inspireras till nya tankar och innovationer som golvar världen.