Vi eller aldrig - ger tips på hur vi löser kärleksgnisslet under semestern.

Äntligen dags att stänga ner datorn, tända grillen och få lite välbehövlig samvaro med nära och kära. Eller?

bild på ett av paren i programmet "Vi eller aldrig"

foto: SVT/Janne Danielsson

Om du känner en viss bävan inför att spendera ÄNNU mer kvalitetstid med din partner nu när sommaren gör sitt intåg så är du inte ensam. Otaliga forskningsstudier och veckotidningstest visar att semestern redan i vanliga fall är en utmaning för många par och ett drygt års coronaisolering ökar sannolikt oddsen för att vardagsgnisslet ska kunna leda till bråk och konflikter i många sommarhus.

Mycket passande ligger då SVT:s nya realityserie Vi eller aldrig i sommarutbudet. Här får vi följa ett antal unga par som står i ett vägskäl i sin relation när de under några veckor lämnar vardagen för att helt fokusera på förhållandet och framtiden. Kan man en gång för alla komma tillrätta med de olikheter och problem som står i vägen för lyckan eller är det bäst för båda att man går vidare på varsitt håll?

De modiga par som medverkar i programmet reser till ett avskilt semesterhus på Malta där de får hjälp av psykologen Björn Hedensjö och sexologen Louise Mazanti. Programmet leds av Farao Groth som guidar deltagarna genom olika övningar och utmaningar. Syftet är att ge de unga paren verktyg och ord för att lösa upp knutar i förhållandet, men också att väcka frågan om bäst före-datumet på relationen kanske har passerat? Det övergripande målet är förstås att deltagarna ska må bättre och vara starkare när de kommer hem än när de reste iväg.

Vi vet sedan tidigare att programserier som handlar om just kärlek och relationer har en tendens att väcka uppmärksamhet och ifrågasättas, framförallt hos de falanger som vill se ett avsmalnat utbud i Public Service. Inte desto mindre är detta ett ämne som är avgörande i människors liv och därmed angeläget för väldigt många. Medan Gift vid första ögonkastet och Första Dejten på olika sätt handlar om ögonblicket när kärlek och attraktion uppstår, handlar Vi eller aldrig om hur man långsiktigt lyckas bibehålla den. Sannolikt känner vi tittare igen oss i många av de situationer deltagarna upplever och förhoppningsvis får man med sig både insikter och konkreta tips på hur man kan få sin egen relation, nutida eller framtida, att bli lång och lycklig.

Vi eller aldrig är vår lilla sommarpresent till Sveriges alla kärlekspar och serien har premiär den 13 juli. Följ den på tisdagar och torsdagar i SVT Play Länk till annan webbplats. under resten av sommaren (SVT1 kl 22.30), gärna tillsammans med din partner…