SVT delar livesändningar med Utgivarnas medlemmar

Under pandemin har SVT delat sina live-sändningar från Folkhälsmyndighetens presskonferenser med andra medier. Nu utökas erbjudandet och SVT kommer dela livesändningar från exempelvis myndigheters presskonferenser med medlemmar i medieorganisationen Utgivarna.

Möjligheten att snabbt direktrapportera från nyhetshändelser är viktig för många medier. Den nyhetsintresserade publiken förväntar sig att kunna följa ett skeende och då gärna med rörlig bild.

Nu erbjuds mediehus i den gemensamma medieorganisationen Utgivarna en möjlighet att gratis använda SVT:s sändningar från presskonferenser eller större nyhetshändelser.

I samtal med kollegor i kommersiella medier har jag förstått att möjligheten att koppla upp sig och använda SVT:s direktrapportering är efterfrågad. SVT har tidigare delat Folkhälsomyndighetens presskonferenser, tal av statsministern och Kungen till andra medier. Erfarenheterna är goda. Det sparar resurser när det inte behövs team från flera olika redaktioner, resurser som istället kan användas för fördjupningar eller till att hitta nya vinklar på en nyhet. Dessutom behöver inte team från flera medier stå och trängas på en liten yta för att spela in eller sända samma presskonferens.

Erbjudandet till andra medier att använda livesändningar från SVT Nyheters online-redaktion gäller i första hand under en provperiod i sex månader med start efter sommaren. Förutsättningen är att SVT har rättigheter till allt material. Därför rör det sig främst om sändningar kring inrikesnyheter. Det kan även förekomma begränsningar när personer ställer upp exklusivt för SVT. När SVT Nyheter sänder live är det helt SVT:s redaktionella bedömning, det kommer inte att vara möjligt att beställa sändningar.

Svenska medier har mycket att vinna på att dela innehåll som är av mer allmän karaktär. SVT vill bidra till det.