SVT inviger redaktionen i Fagersta – förstärker bevakningen av Bergslagen

Nu är det dags för SVT:s lokala nyheter att starta redaktion i Fagersta. Med en reporter i gränslandet mellan Dalarna och Västmanland kommer vi, förutom Fagersta, också närmare Norberg, Skinnskatteberg, Smedjebacken, Avesta och Hedemora.

Audrey Erath, SVT:s reporter i Fagersta

SVT har redaktioner i Falun och i Västerås, som redan i dag bevakar det här området och är där regelbundet. Det ska vi förstås fortsätta med.

Men när vi nu placerar en reporter på en helt nystartad redaktion i Fagersta kommer vi att ha en person som också är fysiskt på plats i en kommun i området. Tänk en korrespondent. Att det har betydelse för journalistiken är vi övertygade om, för lokal journalistik får allra mest näring när journalisterna rör sig i det område som de bevakar.

Den reporter som vi rekryterat särskilt för det här uppdraget är Audrey Erath, journalist med mångårig erfarenhet av lokaljournalistik från bland annat SVT, Sveriges radio och VLT.

- Att vara med och öka SVT:s bevakning från de här kommunerna, bygga ett närmare nätverk och skapa en ännu mer relevant rapportering härifrån känns väldigt inspirerande och spännande, säger Audrey Erath.

Inom SVT:s lokala nyheter finns redan 40 redaktioner. Vi i Dalarna och Västmanland är nu väldigt stolta över att få öppna redaktion nummer 41. Efter att vi presenterat nyheten om Fagerstaredaktionen har vi fått mängder av positiva reaktioner, från människor i lokalsamhället, från företag och från politiker. Alla välkomnar såväl etableringen av en ny verksamhet, som att mediebevakningen stärks. ”Allt annat flyttar ju härifrån.”

Innan året är slut kommer SVT också att ha öppnat nya lokala redaktioner i Flemingsberg, Lund och Sveg, och år 2023 ska SVT ha ett nät av 50 lokala redaktioner spridda över landet.

Karin Thornberg och Mattias Rapp

Karin Thornberg
redaktionschef SVT Nyheter Västmanland

Mattias Rapp
redaktionschef SVT Nyheter Dalarna