Politiska nörderier utökar buketten

Utrikesbyrån, Ekonomibyrån och 30 minuter får nu sällskap av Politikbyrån som därmed blir det fjärde programmet vi startar på kort tid för att fördjupa omvärldsbevakningen.

Fouad Youcefi är programledare för Politikbyrån. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

I onsdags avslutades 30 minuters säsong med Anders Holmbergs omsusade intervju med Kinas Sverigeambassadör, dessförinnan har politiska företrädare frågats ut och publiken har fått se ”politiken hända i realtid” som ett omdöme uttrycktes i Dagens Nyheter. Behövde vi ännu ett program där makthavare frågas ut, frågade vi oss själva innan säsongen fick premiär. Det visade sig att vi gjorde det. Med ett så långt format för den typen av intervjuer och utan direkt koppling till dagens nyhetsflöde blir frågorna och svaren andra. I kombination med Holmbergs intervjuförmåga har programmet på kort tid blivit en viktig referenspunkt för många politikintresserade.

Också Utrikesbyrån har med Johan Ripås bakom mikrofonen blivit ett värdefullt tillägg till SVT:s utrikesbevakning. Med oväntade och intresseväckande vinklar på den globala utvecklingen har en stor publik bänkat sig framför sina skärmar varje vecka. Här har nyfikenheten och viljan att veta och förstå sin omvärld varit vägledande. Det goda humöret och lättsamheten har visat sig vara en god mylla för kunskap. Programledare och gäster sitter runt bordet – inte för att inta olika positioner – utan för att tillsammans utforska och begripliggöra. Samma programidé ligger bakom Ekonomibyrån som nu leds av Carolina Neurath. Programmet blev en nödvändig förstärkning av ekonomibevakningen i pandemins spår och har också snabbt har fått en stark ställning hos publiken. Programmen tar nu säsongsuppehåll och är tillbaka till sommaren, men redan nu tjuvstartar vi alltså det senaste tillskottet i buketten.

Nu sjösätter vi Politikbyrån – ett nördigt program för de politiskt intresserade med Fouad Youcefi som programledare. Saknar någon ytterligare ett politikformat, frågar sig kanske någon? Sveriges Radios fenomenala ”Det politiska spelet” och tidningsföretagens många intressanta politikpoddar har redan fäste i publiken – senast ut SvDs ”Politiken”. Tiden får utvisa, men vi tror att intresset för inrikespolitik är så stort att det finns plats för en till. Också som komplement till SVTs övriga politikbevakning. Det som kommer skilja ut Politikbyrån är varje veckas fokus på en enda frågeställning. Med ett högt tempo och nyfikenhet kommer vi få historier bakom politikens kulisser och svar på frågor som ligger utanför nyhetsagendan – stort som smått, högt som lågt. Politikbyråns första program handlar om Socialdemokraterna som maktparti. Välkomna att titta efter Aktuellt i SVT2 eller när som helst i SVT Play.

Helena Olsson
programbeställare av nyheter, samhälle och dokumentär