Nytt fördjupande program från SVT Sápmi

Med start i vår förnyar SVT erbjudandet till den samiskspråkiga nyhetspubliken. Ett fördjupande tv-program startas och till hösten lanseras en helt ny sajt med nyheter från SVT Sápmi. Samtidigt fördjupar vi samarbetet med kollegerna på Sameradion.

SVT anställde sitt första samiskspråkiga team i början av 1980-talet och vi har producerat dagliga nyheter på samiska sedan 2001. Nyhetsverksamheten har genom åren utökats steg för steg och omfattar nu ett 15-tal medarbetare. SVT Sápmi förser det dagliga nordiska tv-programmet Oddasat med nyheter från den del av Sápmi som ligger i Sverige och online finns en sajt som sedan flera år görs tillsammans med Sameradion.

Huvudredaktionen finns i Kiruna och SVT Sápmi har även nyhetsmedarbetare i Luleå, Göteborg samt Stockholm.

Det nya tv-programmet heter 15 minuter från Sápmi och kommer att fördjupa aktuella ämnen som är viktiga i det samiska samhället. Programmet publiceras i SVT Play och sänds även på lördagar i SVT2 efter Rapports sändning klockan 16. Vårens programserie har premiär lördagen den 17 april och fokuserar på frågor som är viktiga inför Sametingsvalet den 16 maj.

En helt ny så kallad spelplats har byggts mitt på huvudredaktionen, vilket gör att Sveriges nordligaste tv-studio numera finns i Kiruna.

Under året kommer det journalistiska samarbetet med Sveriges Radio att stärkas och utvecklas, samtidigt som de samiskpråkiga nyheterna för första gången får en egen hemvist på svt.se. Nyhetssajten kommer att fokusera på videoberättande, vilket innebär att SVT Sápmis publik och användare från och med i höst får ett ännu mer kraftfullt digitalt erbjudande.

Linda Hermansson, tf redaktionschef SVT Sápmi

Michael Österlund, programchef lokala nyheter och minoritetsnyheter