Klimatfrågan och segregation prioriteras när Lokala nyheter förstärker med flexibla satsningar

Att komma lite närmare och stanna lite längre i ett ämne eller på en plats. Det är den publicistiska ambitionen när Lokala nyheter under det här året gör flexibla förstärkningar på ett antal redaktioner.

Medarbetarna på våra lokala redaktioner har fått nominera idéer. Fyra av idéerna har nu fått klartecken och kommer att genomföras i år. I praktiken handlar förstärkningen om att en reporter får möjlighet att bevaka en fråga eller ett område under en längre tid, mellan tre och fem månader, och ersätts då med vikarie på sin redaktion.

Genom att öronmärka reportrar på detta sätt bygger vi inte bara upp vår egen kompetens, vi bidrar också till att ge publiken en ny och fördjupad kunskap och fler perspektiv om hela Sverige. Det händer otroligt mycket spännande i Sverige som förtjänar större uppmärksamhet, granskning och rapportering.

SVT Nyheter behöver vara på plats när hela basindustrin gör en historisk omställning och bevaka de stora klimatprojekt som växer så det knakar i norra Sverige, 400 miljarder investeras i fossilfri teknik och Europas största batterifabrik växer fram.

Vi behöver även vara på västkusten och närmare bevaka hur klimatförändringarna påverkar hav, natur och människor. Längs Sveriges västra kust blir klimatförändringarna mer och mer påtagliga genom översvämningar, stormar och stranderosion.

Men vi behöver också vara i fler segregerade områden och gör därför en satsning i Brandkärr i Nyköping. En annan förstärkning görs i Linköping där redaktionen vill öka närvaron i områden som Skäggetorp, Ryd, Hjulsbro, Ljungsbro, Lambohov och innerstan för att få ett bredare perspektiv, skapa nätverk och rapportera om hur segregationen påverkar medborgarna.

Vi är extra stolta och glada över den historiska satsning som SVT nu gör på lokal journalistik, både med nya redaktioner och riktade specialsatsningar. Allt sammantaget bidrar till att bredda bilden av Sverige.

 

Nina Funke & Josefin Ziegler, nyhetschefer Lokala nyheter norr och söder